Booking.com
Travel

Pojavio se novi trend u odmorima: Sve više aranžmana u svetu nudi “putovanje u tišini”

Kako isplanirati putovanje iz snova?
Foto: Pixabay

Volite li tišinu? Današnji svet neprestano bombarduje sva naša čula, zvuk je jedan od najprisutnijih čulnih nadražaja.


 

Zaista, živimo u bučnom svetu koji ostavlja sve manje prostora za ono što obično nazivamo “lutajućim mislima”. Svakakvi sadržaji su stalno oko nas, pa imamo sve manje mogućnosti da budemo sami sa sobom, u tišini. Zbog toga ne čudi što časopisi posvećeni luksuznom turizmu kao što je Conde Nast Traveler – (CNT) ističu ovaj trend kao jedan od najvažnijih koji se pojavio u turizmu poslednjih godina.
Nije, naravno, stvar u želji da se izbegnu ljudi i komunikacija. Ova vrsta putovanja i koristi za zdravlje, jer buka često proizvodi stres, posebno kada je ne možemo kontrolisati.

CNT navodi da neke studije povezuju zagađenje bukom sa različitim zdravstvenim problemima kao što su depresija i kardiovaskularne bolesti. S druge strane, provođenje vremena u tišini pomaže nam da se bolje osećamo u vezi sa svojim mislima i osećanjima, smanjuje stres i podstiče kreativnost.

Prema uobičajenim definicijama, izlet u tišini bi bio onaj koji kroz odvojenost od okoline pomaže u povezivanju sa prirodom i samim sobom. Ako ništa drugo, posle te vrste opuštanja – za razliku od jurnjave od atrakcije do atrakcije – sigurno vam neće biti potreban odmor nakon vašeg “odmora”.

Uživanje u tišini nije nova pojava. Možemo ga povezati i sa meditacijom karakterističnom za budizam, zbog čega danas možemo pronaći različite ponude za godišnji odmor u meditativnom okruženju, širom sveta. Wellness sektor je široko prihvatio ovaj oblik opuštanja, ali je u svojevrsnom sukobu sa izvornim oblicima meditacije vezanim za duhovnost istočnjačkih religija. I znatno pojednostavljena da bi se približila zapadnom potrošaču.

Na sreću, postoje i drugi oblici ovakvog putovanja, koji osim ličnog usavršavanja, koriste i životnu sredinu kao jedan od najodrživijih oblika putovanja.

To su iskustva poput meditacije, uživanja u izolovanim delovima prirode bez nametnutih zvukova, pešačkih ruta, digitalne detoksikacije i slično. Ima ih svuda, od nama bliske Italije do egzotičnih destinacija na dalekim ostrvima Pacifika.

Međutim, treba shvatiti da izleti u tišini ne znače nužno potpuno odsustvo bilo kakvog zvuka. Poenta je, objašnjavaju u CNT-u, da se uronite u zvučno okruženje oko sebe, posebno u prirodu.

To može značiti odlazak u izolaciju neke prirodne lepote bez posetilaca, šetnju rutama na kojima se možete fokusirati na sopstvene misli bez stalnog ćaskanja sa saputnicima, planinarenje, meditaciju, ali i kratko ili duže vreme bez računara i pametnog telefona.

Poslovni deo turističkog sveta našao je svoj interes u svemu, pa se hoteli i odmarališta namenjeni ovoj vrsti gostiju već otvaraju.

(objektiv.rs/pixabay)

PRess Serbia