Booking.com
Beograd News Srbija

Početak proleća sa temperaturama i za deset stepeni iznad proseka!

Početak proleća sa temperaturama i za deset stepeni iznad proseka!

Proleće sada i kalendarski stiže u naše predele u ponedeljak u 11.19h. A kakve nam vremenske prilike prva prolećna sedmica donosi videćemo u sledećoj analizi.


 

Trenutna postavka baričkih sistema je takva da su zapad i sever Evrope pod uticajem polja niskog vazdušnog pritiska dok je veći deo Istočne Evrope pod uticajem anticikolona. Narednih dana ciklonska aktivnost koja je pozicionirana na zapadu Evrope biće onemogućena u svom daljem pohodu na istok postojanim suptropskim (Mediteranskim) anticiklonom koji će uspeti da ciklonsku masu sa Atlantika skrene sa puta i usmeri  na  Španiju gde će danima biti zarobljen između dva anticiklona (jedan zapadno, a jedan istočno) uslovljavajući obilne padavine uz pojavu jakih nepogoda. Upravo takva postavka rezultovaće uspostavljanjem jugozapadne visinske struje koja će sa severa Afrike pogurati veoma topao vazduh ka Apeninskom i Balkanskom poluostrvu.

Već od ponedeljka kreće priliv toplog vazduha sa juga pe će temperature u mnogim mestima dostići 20 podeok na Celzijusovoj skali. Od utorka do nedelje očekuje nas uglavnom sunčano i veoma toplo vreme za ovo doba godine. Jedino u sredu na zapadu zemlje uz nešto više oblačnosti može biti uslova za pojavu kratkotrajnih padavina. Temperature će se kretati u intervalu od 22 C do čak 26C, pa možda i celih 27C u petak. Ovako visoke temperature nisu karakteristične za poslednju dekadu marta (više priliče kraju aprila i početku maja) i biće i za više od 10 stepeni iznad prosečnih vrednosti. Iako nisu karakteristične za ovo doba godine dešavalo se u prošlosti da bude i puno toplije. Treba samo podsetiti na kraj marta 1952. godine kada smo imali tropski talas sa temperaturama preko 30 stepeni, a tada je najtoplije bilo u Leskovcu sa izmerenih neverovatnih 35.5C.

About the author

Sinisa Kraljevic

Diplomirani inženjer menadžmenta ,novinar i osnivač sa dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia