Booking.com
Početna » Event » Festival » Počeli “Batini dani” u Vrnjačkoj Banji (FOTO)
Event Festival

Počeli “Batini dani” u Vrnjačkoj Banji (FOTO)

Počeli "Batini dani" u Vrnjačkoj Banji (FOTO)
Foto: 321Srbija/Ognjen Mladenović

Manifestacija “Batini dani” otvorena je sinoć u Vranjačkoj banji. 


Manifestacija posvećena legendarnom glumcu Danilu Bati Stojkoviću tradicionalno se održava na Batin rođendan 11. i 12. avgusta.

Nikola Džamić iz Vrnjačke Banje, sa kojim se Danilo Bata Stojković družio kad god bi dolazio u našu najpoznatiju banju, i koji je i idejni tvorac Batinih dana, vrlo često priča kakav je bio naš proslavljeni glumac, kada se kamere i pozorišna svetla isključe, kada napusti Beograd i vreme provede sa dragim ljudima u Vrnjačkoj Banji.

Počeli "Batini dani" u Vrnjačkoj Banji (FOTO)
Foto: 321Srbija/Ognjen Mladenović

Nikola se sa velikanom srpskog glumišta upoznao baš u jednoj kafani u kojoj je radio kao konobar. I od te noći, pre trideset godina, pa sve do Batine smrti, bili su veliki prijatelji.

Prema njegovim rečima, Bata je imao istančan ukus da za kratko vreme isprofiliše svakog ko bi seo za njihov sto, u nekoj od kafana u Vrnjačkoj Banji.

– Nikada se u našem društvu nije ponašao kao glumac, kao velikan, a to je bio. Skenerski je znao da prepozna čoveka. Za onog koji mu se ne bi dopao, odmah nam je govorio da takvog čoveka ne želi za svojim stolom – ispičao je Džamić jednom prilikom.

Počeli "Batini dani" u Vrnjačkoj Banji (FOTO)
Ivan Džatić

Manifestacija je sinoć otvorena u parku koji je posvećen velikanima srpskog glumišta, a kao i svake godine i ove je privukla veliki broj građana koji su došli da se još jednom podsete velikog glumca i na ovaj način mu odaju počast. “Batine dane” otvorio je zamenik predsednika opštine Ivan Džatić, a istim su prisutvovali i direktor Turističke organizacija Vrnjačka Banja, Ivan Trifunović kao i direktor Kulurnog centra Saša Milinković.

Počeli "Batini dani" u Vrnjačkoj Banji (FOTO)
Saša Milinković ,Ivan Džatić i Ivan Trifunović

Počeli "Batini dani" u Vrnjačkoj Banji (FOTO)

Mamorijalna soba u čast velikana srpskog glumišta

U znak sećanja na velikana srpskog glumišta Danila Batu Stojkovića u Vrnjačkoj Banji je otvorena Memorijalna radna soba. Tako je javnosti postao dostupan najvredniji deo njegovih ličnih stvari. Spomen soba na Vrnjačkoj letnjoj pozornici simbolizuje veze legendarnog glumca i najpoznatije srpske banje.

Radna soba još se popunjava stvarima koje je Banja dobila od Batinih naslednika. Smeštena je na letnjoj pozornici, popularnom Vrnjačkom Amfiteatru koji od 2010. godine nosi ime legendarnog glumca.

Foto: 321Srbija/Ognjen Mladenović

Izvor: PRessSerbia

PRess Serbia