Booking.com
Zanimljivosti Lifestyle

Poboljšajte svoje PAMĆENJE zabavnom vežbom od 3 koraka

TEST LIČNOSTI: Odgovorite iskreno na pitanja i otkrijite svoju SKRIVENU stranu

Govorili smo o „zamućenju“ mozga, što je druga pandemija koja nas je pronašla nakon koronavirusa. Zaboravljate svakodnevne obaveze i niste u stanju da se koncentrišet? Niste sami!


Dobra stvar u vezi s mozgom je što ga odlikuje plastičnost i, pre ili kasnije, um će se vratiti na svoje mesto i magla će nestati. Bilo kako bilo, uvek će biti načina da vaše pamćenje bude na veoma dobrom nivou, a tu ne govorimo samo o ukrštenicama.

Prema psihijatru Gari Smal-u, postoji način za nadogradnju kratkoročnog, kao i dugoročnog pamćenja.

Jednostavnom vežbom od 3 koraka „uspevate da naučite da se setite“. Ova vežba može postati vaša osnova za postizanje najbolje mnemotehnike“, naglašava stručnjak.

Metoda u 3 koraka koja poboljšava memoriju

Gledajte

Ne samo da gledate, već i da posmatrate. Glavni razlog zbog kojeg zaboravljate ljude i situacije je taj što se ne fokusirate na nešto i bavite se mnogim stvarima odjednom. To je najveća prepreka koncentraciji. Ako, na primer, novu rutu učite automobilom, važno je da posmatrate put, „znakove“ koji će vam pomoći da se ponovo setite ako je potrebno.

Snimite fotografiju (i ostaće vam u sećanju)

Nije dovoljno samo fokusirati se. Morate da slikate svojim umom, jer jedna slika govori 1000 reči, a ovo uopšte nije floskula. To može biti fotografija stvarnih slika ili ona koja stvara vaša mašta, ali vam pomaže da zapamtite.

Veza

Poslednji korak je da budete u mogućnosti da se setite mnogih različitih stvari koje treba učiniti. Ključ je naučiti povezivati jednu sliku sa drugom. Pomoći će vam da napravite smešnu priču, u koju ćete namestiti mašinu za pranje veša, dok recimo vaš pas ulazi u toalet sa tanjirom sa hranom i vuče sa sobom torbu iz supermarketa. Dakle, sećate se šta morate da uradite u ponedeljak ujutro kroz smešnu i zabavnu priču. Tako proces postaje zabavniji, naučite da se sećate svega i vežbate mozak.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Ženski magazin

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia