Nakon ‘zimskog sna’ jedva ste dočekali buđenje uz temperature iznad nule, ali umesto aktivnog dana u prirodi, glavobolja vas je prikovala za krevet. Evo kako da ublažite simptome meteoropatije:

1. Pratite vremensku prognozu

Kao što svakog jutra pre izlaska proveravate kakva je temperatura kako biste doneli odluku šta da obučete, tako proverite i da li se razlikuju radikalno jutarnja i dnevna temperatura kako biste pripremili telo na ono što dolazi.

Ako ste jedna od onih onih osoba koje su osetljivije na promene vremena, kod prvih simptoma glavobolje možete uzeti paracetamol i rešiti je se kako vam ne bi obuzela čitav dan.

Bilo koji oblik telesne aktivnosti u trajanju od najmanje pola sata dnevno, učiniće organizam stabilnijim i otpornijim na vremenske promene. Još je bolje ako se fizička aktivnost odvija u prirodi na čistom vazduhu.

Svejedno da li ste se odlučili na brzo hodanje ili ste deo aktivnog grupnog treninga, aktivnosti u prirodi pomoći će vam da se rešite stresa i bolje osećate, a uz to vam mogu smanjiti šanse za pojavu glavobolje.

3. Neka vaša ishrana bude raznolika i puna vitamina

Zdrava i pravilna ishrana bogata voćem i povrćem dobar su preduslov za ublažavanje negativnih posledica vremena.

Uz raznoliku ishranu važno je i redovno unošenje vode, po mogućnosti obogaćene kiseonikom. Preporučuje se dnevni unos od dva do tri litra, u zavisnosti od pola i aktivnosti.

4. Zamenite kafu biljnim čajem

Kako bi se lakše nosili s meteoropatijom pomoć možete potražiti u opuštanju s različitim biljnim napicima ili obogaćivanjem obroka s dodacima ishhrane.

Biljni čajevi poput kamilice, pasjeg trna ili limete pomažu kod opuštanja. Osim što ćete uživati u raznim mirisima prirodih čajeva, oni će vam pomoći da prebrodite nagle promene vremena sa slatkim ukusom u ustima.

(zadovoljna.hr)