Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Pobedite gojaznot!
Lepota i zdravlje Saveti

Pobedite gojaznot!

Četiri namirnice za ravniji stomak: Uvrstite ih u jelovnike - Mogu ubrzati metabolizam

Američki naučnici ustanovili su da cimet sadrži esencijalno ulje koje podstiče metabolizam, pomažući istovremeno proces sagorevanja masnih ćelija u organizmu.


Reč je o cinamaldehidu, organskoj materiji koja cimetu daje ukus i miris, a nalazi se pretežno u njegovoj kori. Naučnici sa Univerziteta Mičigen ustanovili su da cinamaldehid aktivira termogenezu, metabolički proces stvaranja topline u telu koji je karakterističan za toplokrvne životinje i ljude, a taj proces zasniva se na oksidaciji hranjivih materija u ćelijskim mitohondrijima.

Termogenezom se sagorevaju kalorije.

Spomenuti proces pomaže u podsticanju gubitka telesne težine, što je autore studije navelo na zaključak da cimet podstiče čitav niz metaboličkih procesa. Glavnom autoru studije Džunu Vuu, profesoru na institutu Life Sciences od ranije su poznate prednosti cinamaldehida, ali saznanja je želeo da produbi daljim istraživanjima. Zajedno s kolegama sproveo ih je najpre na laboratorijskim miševima, pa na ljudskim ćelijama u laboratoriji.

Testirali su masne ćelije dobrovoljaca i ustanovili povećanu ekspresiju gena i enzima što doprinosi ubrzanju metabolizma lipida nakon što “budu obrađeni” cinamaldehidima.

Vu je zaključio da konzumiranje cimeta (odnosno cinamaldehida) podstiče termogenezu i proces sagorevanja masnoća u organizmu, ali kaže da je potrebno sprovesti dodatna istraživanja jer su dosadašnja sprovedena samo na ljudskim ćelijama u laboratoriji. Ovaj naučnik kaže i da rezultati obećavaju, te da bi mogli doprineti suzbijanju epidemije gojaznosti u svetu.

“Cimet je deo ishrane hiljadama godina i njegova bi primena u suzbijanju gojaznosti pacijentima mogla biti jednostavnija i prihvatljivija od nekih drugih metoda”, smatra Vu.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia