Booking.com
Početna » News » Plaketa za očuvanje poezije i identiteta Roma u rukama srpske pesnikinje!
Društvo Kultura News

Plaketa za očuvanje poezije i identiteta Roma u rukama srpske pesnikinje!

Plaketa za očuvanje poezije i identiteta Roma u rukama srpske pesnikinje!

Srpska književnica, pesnikinja i čuvarka kulturnog nematerijalnog nasleđa Srbije od zaborava, Božica Velousis koja se široj publici predstavila brojnim autorskim romanima i zbirkama poezije koje je prevodila na više stranih jezika, inače mnogonagrađivana za svoj dugogodišnji rad brojnim republičkim i internacionalnim nagradama i priznanjima, nedavno je odlukom predsednika Republike Srbije odlikovana srebrnim ordenom za humanost, a dobitnica je i prestižne zlatne značke za nesebičan doprinos kulturi naše zemlje…


Da sve bude u znaku nedavnih priznanja za rad, doprinos i stvaralaštvo u sferi književnosti, književnica Božica Velousis koja inače živeći u Rusiji i Grčkoj promoviše srpski jezik i književnost, može se takođe pohvaliti još jednim eminentnim priznanjem i to od predstavnika romske zajednice u Evropi. Naime, njoj je uručena plaketa koju dodeljuje romska nacionalna zajednica u Evropi „Slobodan Berberski“ za književno stvaralaštvo i njenu prepoznatljivu promociju i afirmaciju.

Slobodan Berberski je predstavljao ogromnu važnost u romskoj zajednici, a osnivač je i romskog pokreta u Evropi, te je bio prvi predsednik internacionalne romske unije i prvi predsednik prvog kongresa Roma, davne 1971. godine. Ujedinjene nacije su na njegovu inicijativu proglasile 8. april kao svetski dan Roma koji se obeležava u preko hiljadu gradova u svetu. Važio je za mnogopoštovanog književnika i pesnika a danas predstavlja istinsku duhovnu ideju Roma na svim meridijanima sveta.

Srpska pesnikinja godinama neguje prijateljske odnose sa predstavnicima romskih zajednica smatrajući da su oni vrlo važni za domaću i inostranu kulturu. Tako je 2016. godine na svetski dan Roma održala promociju romana „Sve je to ljubav“ u Udruženju književnika Srbije i time ostavila upečatljiv utisak u narodu kao jedina književnica koja nije romske nacionalnosti. Nedugo potom, u klubu poslanika na teritoriji opštine Savski Venac, na festivalu romske poezije, dobila je još jedno priznanje za očuvanje romskog identiteta i kazivanu pesmu „Moja senka“.

Božica Velousis je u saradnji sa Opštinom Zvezdara i koordinatorom za inkluziju Roma Sinišom Marinkovićem pripremila predstavu na poklon za decu romske nacionalnosti, koja će biti održana u beogradskom Pan Teatru 10. aprila s početkom u podne.

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Oktobar 2023
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia