Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Pijete li hladnu ili mlaku vodu?

Da li je zdravo piti vodu koja je odstajala u čaši ili boci?

Neki vole da piju baš hladnu vodu, a drugima prija kada je sobne temperature. Jeste li znali i da hladna i mlaka voda drugačije utiču na organizam?


 

Verovatno i vi “omiljenu temperaturu vode”, tj. nije vam svejedno da li je pijete hladnu ili sobne temperature. Razlog za to je i što stomak različito reaguje na hladnu i mlaku vodu, što može da ima uticaj i na varenje, kao i na cirkulaciju, a stučnjaci dodaju da može čak i da doprinese glavoboljama.

Kada je reč i hidriranju tela, voda je voda i svejedno je da li je mlaka ili hladna, ali evo na koje stvari temperatura vode koju pijete može da utiče.

Voda sobne temperature učiniće vas manje žednim

Kada pijete mlaku vodu, bićete manje žedni, što možda nije loše imati na umu, posebno ako smatrate da pijete malo vode i da bi trebalo više.

“To može da bude opasno kada telo gubi vodu kroz znoj, pokušavajući da se rashladi. Budite svesni toga da ako pijete mlaku vodu, možda nećete biti žedni često koliko bi trebalo”, kaže dijetetičarka Vanesa Riseto.

Hladna voda je dobra posle treninga

Voda bilo koje temperature je dobra za rehidrataciju nakon treninga, ali hladnija voda je možda bolji izbor ako vam je vruće i znojavi ste.

“Hladna voda će vas rashladiti, što može biti od pomoći tokom treninga ili ako ste se previše zagrejali”, kaže dr Džil Blejkvej.

Voda sobne temperature pomaže varenje

Za najefikasnije varenje preporučuje se da pijete vodu sobne temperature, možda čak i malo topliju od toga.

“U kineskoj medicini zagovaramo konzumiranje toplije vode jer ima dobar efekat na sistem za varenje”, kaže dr Blejkvej. “Hladna voda može da stegne masti iz hrane i time oteža varenje”.

Hladna voda može da dovede do glavobolje

Jedna studija je pokazala da konzumiranje hladne vode može da bude uzrok glavobolje, tvrdi dr Blejkvej. A može čak i da poveća rizik od migrena.

Voda sobne temperature je dobra u borbi protiv konstipacije

“Za razliku od hladne vode, mlaka voda pospešuje cirkulaciju i opušta mišiće, što može da pomogne u borbi protiv konstipacije ili grčeva u stomaku”, kaže dr Blejkvej.

Ako imate malo neprijatan osećaj u stomaku, čaša tople vode ili čaja može da vam opusti mišiće i pokrene stvari.

Hladna voda može da vam začepi sinuse

Dr Blejkvej kaže da, prema saznanjima studija, hladna voda može da učini sekret u sinusima gušćim, i samim tim da ih zapuši. Zato, ako ste bolesni i često morate da tresete nos, toplija voda može malo da vam pomogne.

Voda sobne temperature ubrzava metabolizam

Konzumiranje mlake vode povećava unutrašnju temperaturu tela, a to može da pomogne vašem metabolizmu, kaže dr Blejkvej.

Kada se sve sabere i oduzme, samo od vas i vaših ličnih preferencija zavisi da li ćete piti hladnu ili mlaku vodu, jer i jedno i drugo ima svojih prednosti.

(mondo.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia