Booking.com
Travel

Panteon: mesto gde se osnivač Rima popeo na nebo!

panteon

Najstariju građevinu na svetu, Panteon u Rimu, turisti posećuju tokom čitave godine. Ali malo ko zna da su njegove velike kupole posećivane i pre 2.000 godina.


Kada uđete u Panteon, odmah osetite razvoj ljudske kreativnosti kroz istoriju. A kada pogledate gore i vidite nebo ili oblak koji prolazi, ne možete prestati da razmišljate kako je ova građevina nastala pre 2.000 godina“, istakao je Džon Oksendorf, profesor arhitekture na MIT-u i bivši direktor Američke akademije u Rimu.

Građevinu je oko 125. godine posle Hristovog rođenja rekonstruisao rimski car Publije Elije Hadrijan i to je u stvari bila treća obnova objekta. Prethodni Panteon je zapaljen oko 80. godine, ali je brzo obnovljen.

Ponovo je goreo oko 110. godine, kada je u njega udario grom, pa su tada počele da kruže glasine da je proklet.

Panteon znači „svi bogovi“ i, iako se uobičajeno smatra da je zgrada bila mesto posvećeno rimskim božanstvima, njegova izvorna svrha ni danas nije poznata.

Uz retka spominjanja ove građevine u drevnim tekstovima, istoričarima nije jasno čemu je Panteon bio namenjen.

Istoričarka arhitekture Lin Lankaster ističe da su rimske građevine obično bile višenamenske. Legenda pak kaže da je upravo mesto gde se osnivač Rima, Romul, popeo na nebo.

Drugi veruju da je u Panteonu rimski car mogao da komunicira sa bogovima.

Bez obzira na razne priče, impozantna građevina svakako predstavlja važan simbol carskih moći“, rekao je Luka Merkuri, direktor Panteona.

Vekovima posle izgradnje Panteona, mnogi arhitekti su kopirali njegovu unutrašnjost kako bi novim građanima dali sličnu vrednost, od Američkog kongresa u Vašingtonu do zgrade Samerset u Londonu.

Iako je Panteon već otkrio neke od tajni svojih dizajnera, današnji arhitekti i dalje traže magiju u detaljima ove građevine.

To je jedno od retkih mesta u svetu gde zapravo možete gledati kako se Zemlja okreće“, rekla je Lin Lankaster.

(RTS/originalnimagazin/pixabay)

Tagovi

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia