Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Ovu hranu ako ne konzumirate odmah nakon otvaranja, može da izazove ozbiljne zdravstvene probleme

Sedam dana sam jela samo jaja – evo šta se desilo
Foto: Pixabay

Stručnjaci za bezbednost hrane upozoravaju da određene namirnice treba odmah potrošiti, čak i ako su već kuvane, kako bi se izbegli ozbiljni zdravstveni problemi


Dijetetičarka Trejsi Brigman ističe da, iako većina ostataka hrane može trajati nekoliko dana ako se pravilno čuvaju, postoje namirnice koje su sklonije razmnožavanju bakterija i ne bi trebalo rizikovati njihovu konzumaciju.

Evo pet namirnica koje mogu naštetiti vašem zdravlju ako se ne konzumiraju unutar jednog dana od kupovine ili kuvanja:

Tvrdo kuvana jaja

Ako ne ljuštite tvrdo kuvana jaja odmah pre konzumiranja, bakterije mogu lako prodreti kroz pore jajeta, povećavajući rizik od listerioze.

Mleveno meso

Nezagrejano mleveno meso traje samo jedan do dva dana pre nego što počne da se kvari, s obzirom na mogućnost kontaminacije bakterijama tokom procesa mlevenja.

Dinja

Ova voćka ne bi trebalo da se drži u frižideru duže od jednog dana, jer patogeni poput salmonele i listerije brzo rastu.

Sirova piletina

Živina je sklona salmoneli, a zaboravljena piletina može postati razmažena i predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje.

Kuvani pirinač

Iako može stajati mesecima, kuvani pirinač je podložan bakterijama koje stvaraju spore Bacillus cereus, posebno ako se nepravilno čuva na sobnoj temperaturi.

Ovi stručni saveti podsećaju nas na važnost brze konzumacije određenih namirnica kako bismo izbegli potencijalne zdravstvene probleme izazvane bakterijskim kontaminacijama.

Izvor: PressSerbia/24sedam

Tagovi
PRess Serbia