Booking.com
Lifestyle

Ovo su stvari koje nikad ne smete da govorite pred decom!

Znaci koji sigurno ukazuju da se vaše DETE suočava sa velikim STRESOM!

Kad su klinci u blizini, morate da vodite računa šta pričate. Ovaj put, donosimo vam nekoliko (vrlo čestih) fraza koje nikad ne bi trebalo partneru da kažete pred decom.


Iako je mu namera nesumnjivo bila dobra, onaj ko je rekao “nije važno šta govoriš, važno je šta radiš” nije imao decu… Deca usvajaju modele komunikacije slušajući (čak i kad deluje da su potpuno zaokupljena igrom, ili, da budemo precizni, NAROČITO kad deluje da su potpuno zaokupljena igrom) roditeljske razgovore.

Ako roditelji viču – vikaće i deca, ako roditelji ne slušaju jedno drugo – ni deca neće umeti da saslušaju sagovornika jednog dana… Ako ste vi puni besa – i deca će biti. Ako psujete – psovaće i klinci. Eto, toliko je jednostavno.

Ali, ponekad i naizgled bezazlene fraze mogu da utiču na dečji doživljaj sveta… I to ne na dobar način. Evo šta kažu psiholozi, šta nikad ne bi partneru/partnerki trebalo da kažete pred decom:

“Suviše si osetljiva”

Generalno, niko od nas nema pravo drugoj osobi da određuje kako bi trebalo da se ponaša ili oseća. Ova loša navika deci šalje jednako lošu poruku. “Izjave poput ove nipodaštavaju osećanja vaše partnerke i šalju poruku da ona nema pravo da bude uznemirena”, kaže Kimberli Heršenson, porodični terapeut iz Njujorka za portal Fatherly. “Niko nema prava drugoj osobi da određuje kako će se osećati u određenoj situaciji.”

“Ne interesuje me”

“Ako vaš partner želi da čuje vaše mišljenje o nečemu, izjave kao ‘baš me briga’, ‘koga briga’, ‘to me se ne tiče’ i slično šalju signal da niste zainteresovani, generalno, za to što vam neka osoba govori”, kaže Heršensonova. Postoje mnogo, mnogo pristojniji načini da objasnite zašto vam nije previše važno šta ćete tačno večerati jer a) sve što je ponuđeno je ukusno i b) imali ste težak dan na poslu i nemate snage da razmišljate još i o večeri. I jedno i drugo mnogo je pristojnije od “baš me briga”.

“Radim nešto”

Ljudi su sve povezaniji, komunikacija nikad nije bila lakša, a opet… sve smo usamljeniji. Jedan od razloga je i ova fraza, nažalost. “Kad partneru kažete da ste u gužvi, i nastavite da radite to što radite, šaljete sms ili mejl, dok je njemu ili njoj potreban neki odgovor od vas u tom trenutku, šaljete poruku – sama (sam) si u ovome”, objašnjava terapeutkinja. Ovo šalje loš signal i deci, jer ako i njima tako odgovarate, i njima šaljete poruku da vam nisu dovoljno važni da biste odložili telefon i saslušali šta imaju da vam kažu.

“Moram da vežbam, ugojila sam se”

Čak i ako imate višak kilograma, vaša deca nikad ne bi trebalo da čuju da izgovarate ništa slično ovome. “Ako vas deca vide da se svakog dana opsesivno merite, ako pred njima govorite loše stvari o sopstvenoj kilaži, izgledu vašeg tela, može se desiti da ona razviju iskrivljenu sliku o tome kako ljudsko telo treba da izgleda”, kaže dr Fren Volfiš porodični terapeut iz Los Anđelesa. Jako je važno da vaša deca usvoje zdrav stil života i da im pružate dobar primer. Ali, ako vas slušaju kako jadikujete nad kilažom i izgledom, to će im samo škoditi.

“Lepo sam ti govorio/govorila”

Ova rečenica nikome nije donela ništa dobro, niti je ikada ikome pomogla. Na prvi pogled bezazlen način da partnera podsetite da ste vi bili u pravu, a on nije, deci šalje poruku da je smisao komunikacije u tome da budete “u pravu”, što nije slučaj.

“Vidi šta si uradio/uradila”

Kad kažete ovako nešto, vi implicirate da je greška sama po sebi velika stvar, što je u najmanju ruku nekonstruktivno, a preciznije bi bilo reći – grubo i neotesano. Fokusiranje na grešku ne donosi ništa dobro niti bi ikome trebalo da donese satisfakciju, kažu psiholozi. Greške su način da deci pokažete da se iz svakog iskustva nešto nauči.

“Ništa ne radiš po kući”

Pošto deca veliki deo vremena provode u kući, ovako im šaljete poruku da partner koji radi recimo, po ceo dan, na poslu i ne bavi se kućnim poslovima ni na koji način ne doprinosi vašem zajedničkom životu, što je prilično daleko od istine, morate priznati.

(mondo.rs)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia