Booking.com
Početna » Travel » Ovo je 10 najpovoljnijih destinacija na svetu!
Travel

Ovo je 10 najpovoljnijih destinacija na svetu!

Već u maju ljudi počnu da preračunavaju koliko im je novca potrebno za odmor i letovanje. A da li ste se ikada zapitali gde je najjeftiniji turistički boravak.


 

Prema procenama britanskog portala Traveller’s Elixir najjeftinija destinacija za turističku posetu je Delhi u Indiji. Oni su izračunali da vam je za petodnevni boravak u ovom gradu potrebno oko 165 evra.

Pa, da krenemo od smeštaja… Prosečne cene smeštaja u Delhiju izuzetno su povoljne – za noćenje u hotelu s tri zvezdice biće vam potrebno oko 17 eura, a u hotelu s pet zvezdica 169 evra. Poređenja radi, za noćenje u prosečnom hotelu s pet zvezdica u Monaku moraćete da izdvojite šest puta viši iznos – oko 1.100 dolara.

Traveller’s Elixir analizirao je cene prosečnog smeštaja, hrane, javnog prevoza u mestu boravka i turističkih atrakcija kako bi dobio najpovoljnije destinacije za obilazak.

Potom su te zemlje rangirane na temelju prosečne cene za petodnevni boravak za jednu osobu u određenom gradu.

U analizu nije uključena cena prevoza od kuće do željene destinacije jer ona i te kako varira u zavisnosti od toga gde živite i kojim prevoznim sredstvom dolazite.

A ono što vas sigurno neće iznenaditi je podatak da nijedna zemlja na listi nije u Evropskoj uniji, Severnoj Americi, ni u Australiji. Naprotiv, većina zemalja, čak osam od deset, smeštena je u Aziji, dok je jedna u Južnoj Americi i jedna u severnoj Africi.

Ovo je 10 najpovoljnijih mesta za petodnevni boravak prema analizi portala Traveller’s Elixir:

Delhi, Indija, 165 evra za petodnevni boravak

Pnom Pen, Kambodža, 205 evra za petodnevni boravak

Katmandu, Nepal, 209 evra za petodnevni boravak

Tbilisi, Gruzija, 227 evra za petodnevni boravak

Medelin, Kolumbija, 232 evra za petodnevni boravak

Ho Chi Minh, Vijetnam, 236 evra za petodnevni boravak

Chiang Mai, Tajland, 260 evra za petodnevni boravak

Kairo, Egipat, 263 evra za petodnevni boravak

Luang Prabang, Laos, 265 evra za petodnevni boravak

Bangkok, Tajland, 266 evra za petodnevni boravak

(24sedam.rs/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

PRess Serbia