Booking.com
Lifestyle

Ovo je 10 gradova koji su najnepristupačniji za život zbog skupoće

Ovo je 10 gradova koji su najnepristupačniji za život zbog skupoće
Foto: Pixabay

Tržište nekretnina u poslednje dve decenije, širom sveta, postalo je toliko skupo da danas mnogi smatraju da je u pojedinim gradovima nemoguće priuštiti život.


Ovogodišnji izveštaj je uporedio prosečne prihode sa prosečnim cenama nekretnina. Utvrđeno je da su potražnja za kućama sa spoljašnjim prostorom izazvana pandemijom, politika korišćenja zemljišta usmerena na ograničavanje širenja urbanih sredina i investitori koji su se gomilali na tržištima doveli do porasta cena.

Američki gradovi na zapadnoj obali i Havajima zauzeli su pet od deset najnepristupačnijih gradova, prema godišnjem izveštaju o dostupnosti stambenog prostora Demographic International, koji prati cene kuća već 20 godina.

Možda ne iznenađuje da su najskuplji američki gradovi za kupovinu kuće u Kaliforniji, gde su San Hoze, Los Anđeles, San Francisko i San Dijego ušli na listu od top 10 najskupljih gradova.

Havajska prestonica Honolulu takođe se pominje na šestom mestu od 94 glavna tržišta ispitana u osam zemalja.

Australija je jedina zemlja osim SAD koja dominira na listi najnepristupačnijih gradova, koju predvode Sidnej i južni gradovi Melburn i Adelejd u Južnoj Australiji.

Ipak, na vrhu globalne lestvice i dalje se nalazi Hongkong – “kompaktno azijsko središte poznato po svojim malim stanovima i visokim cenama kirije”, kako to piše CNN.

I Vankuver i Toronto našli su se na listi gradova koje je skoro nemoguće priuštiti.

Dalje, tu su i Pitsburg, Ročester i Sent Louis u SAD-u; Edmonton i Kalgari u Kanadi; Blekpul, Lankašir i Glazgov u Velikoj Britaniji i Pert i Brizbejn u Australiji.

Izveštaj su sastavili istraživači iz Centra za demografiju i politiku na Univerzitetu Čapman u Kaliforniji i Frontier Centar za javnu politiku, nezavisnog istraživačkog centra za javne politike u Kanadi.

Top 10 “nemogućih” gradova:

1. Hongkong

2. Sidnej

3. Vankuver

4. San Hoze

5. Los Anđeles

6. Honolulu

7. Melburn

8. San Francisko/Adelejd

9. San Dijego

10. Toronto

PRess Serbia