Booking.com
Lepota i zdravlje

OVI lekovi UNIŠTAVAJU bubrege, dok SAMO TRI analize POKAZUJU u kakvom su stanju – OTKRIVA NEFROLOG

OVI lekovi UNIŠTAVAJU bubrege, dok SAMO TRI analize POKAZUJU u kakvom su stanju - OTKRIVA NEFROLOG

Šta je to što im najviše šteti ?


Da li je zdravo piti do 3 litra vode dnevno? Kako prepoznati probleme sa bubrezima govori dr Nada Dimković, nefrolog.

Bubrezi su među najvažnijim oprganima u telu, a kako prepoznati oštećenje i alarmantne znake govori nam dr Nada Dimković:

1. Svakodnevno bi trebalo da unosite dovoljne količine vode

– Treba da se prate potrebe organizma. Nigde nisam našla podatak u literaturi koliko litara vode treba da se pije tokom dana. Svuda vidim mlade ljude koji sa sobom nose flašice vode i ispijaju je. Ti ljudi ispijaju po 3 litra vode, ali nema potrebe za toliko vode. Od te silne vode sabirni sistem bubrega zna da bude proširen. Ne vidim čemu to služi – rekla je.

– Osim kada ste bolesni ili kada pijete neke jake lekove, onda morate bubregu da pomognete da izbaci to i tada je dozvoljno “nalivanje” vodom – dodala je.

2. Barem jednom godišnje treba dati mokraću na analizu

– Iz mokraće možemo dosta toga da saznamo: hroničnu bolest, akutnu bolest i td. Prvo pogledamo da li neko u mokraći ima belančevine i to je ozbiljan simptom. Danas će doktor poslati pacijenta kod nefrologa zato što ima otoke, pri tome nije pogledao da li ima belančevina – izjavila je.

– Ne bi trebalo ništa da ima u mokraći, a ako ima onda tražimo dalje….Ako se sluz vidi sa leukocitima onda može da se uzme u obzir neka upala…Veoma je bitno da boja nije crvenkasta ili da mokraća nije mutna i da nema neki uobičajni miris – dodala je.

– Kada mokraća peni to je znak da možda ima belančevina u njoj pa treba da se proveri. Važan je i osećaj pri mokrenju: peckanje, bol, napetost u predelu bešike, nepotpuno pražnjenje i td – naglasila je.

Ako hoćete da proverite stanje bubrega jednom godišnje uradite analizu:

  1. Mokraće
  2. Krvi – krvna slika (urea i kreatinin)
  3. Da se izmeri krvni pritisak

Ti pregledi otkriju jako puto: dijabetes, hipertenziju i druge bolesti.

– Simptomi bolesti bubrega su tih i retki, ako se i pojave neki zražajni simptomi poput anemije, mučnine, malaksalost, hipertenzija – to je obično znak da su bubrezi pred otkazom. One stare priče da podočnjaci ukazuju na bolest bubrega treba proveriti tako što analizirate mokraću i ako nemate belančevine u mokraći – mirni ste – izjavila je.

3. Ukoliko vam se više puta dogodilo da imate kamen u bubregu – potražite uzrok

– To su metabolički poremećaji koji pogoduju stvaranje kamena: kao na primer poremećaj štitne žlezde. Danas se dosta koristi primena vitamina D i tu treba biti oprezan. Ishrana dosta utiče. Oni koji su zdravi mogu da jedu i piju sve, a genetika određuje dosta toga- rekla je.

– Kamen ukoliko pravi probleme zahteva hitno rešavanje. Ako kamen pravi zastoj oticanja mokraće, to uništava bubreg. Kamen je često i uzrok pojave čestih infekcija – dodala je.

4. Oni koji imaju hipertenziju ili dijabetes moraju hitno da kontrolišu bubrege

– Svaka osoba koja ima hipertenziju mora da zna da može dobiti bubrežno oštećenje, dijabetes, oni koji u porodici imaju bolesti bubrega, bolesnici koji su veoma gojazni… Starija populacija je ugrožena isto i treba redovno kontorilisati jednom godišnje rad bubrega – rekla je.

5. Neki lekovi mogu da dovedu do prestanka rada bubrega

– Naši domovi zdravlja imaju restrikciju u antibioticima, pogotovo skupljim, tamo se nalaze jeftiniji aminoglikoziodni antibiotici koji se lakše propisuju i daju ljudima, starijim ljudima. To su veoma dobri antibiotici ali imaju ozbiljno neželjeno dejstvo: loše deluju na bubrege i na sluh i ukoliko se daju u dužem periodu od 5 dana ili u većoj dozi, može ozbiljno da oštete bubrezi – rekla je doktorka.

– Treba biti oprezan sa lekovima, jer nema leka kojeg bubreg voli. Da ne pričam o analgeticima koji kada se uzimaju više godina mogu da dovedu do ozbiljnog oštećenja bubrega – dodala je.

– Kada neko mora da pije taj lek, ali kada je glava u pitanju, onda se svesno pije određeni lek na uštrb bubregu – naglasila je doktorka.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

PRess Serbia