Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Ove vrste pića su najgore za zdravlje srca – izbegavajte ih

Deca koja piju energetska pića sklonija poremećajima mentalnog zdravlja
Foto: Pixabay

Dugotrajna konzumacija zaslađenih pića i alkohola povećava rizik od kardiovaskularne smrtnosti i za muškarce i za žene.


Analiza objavljena u časopisu American Society for Nutrition analizirala je 20 različitih kliničkih studija kako bi otkrila kardiovaskularne rizike povezane sa šest različitih pića. To su čaj, kafa, voćni sok, energetska pića, alkohol i napitak zaslađen šećerom ili uveštačkim zalađivačima.

Prethodna istraživanja otkrivaju da bi energetska pića mogla da budu povezana sa srčanim aritmijama, srčanim zastojem i ishemijom miokarda, što dovodi do začepljenja arterija. Stoga bi energetska pića trebalo da budu na popisu ređeg konzumiranja.

Zašto je šećer loš za srce?

Šećer može da utiče na visok pritisak, što dovodi do povećanog rizika od srčanog udara, moždanog udara, bolesti srca… U umerenim količinama i uz inače zdravu ishranu, šećer neće automatski da poveća pritisak. Ukratko, to je nešto na šta biste trebalo da obratite pažnju radi zdravlja kardiovaskularnog sistema.

Druga istraživačka studija objavljena u American Journal of Clinical Nutrition otprilike u isto vreme istraživala je da li može fizičkom aktivnošću da se borimo protiv dejstva zaslađenih napitaka na kardiovaskularne bolesti.

U ovom istraživanju, koje se sastoji od 100.000 odraslih osoba, oni koji su pili te napitke više od dva puta nedeljno, imali su veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, bez obzira na preporučene nivoe fizičke aktivnosti.

No, fizička aktivnost je odlična za srce. Međutim, ovo istraživanje sugeriše da možda neće u potpunosti umanjiti negativne efekte prekomernih slatkih pića, što služi kao još jedan razlog da pripazite na unos šećera.

Šta da pijemo umesto nezdravih pića punih šećera?

Razmislite o nečemu s nižim sadržajem šećera, kao što su na primer sledeći napici:

Kafa (bez šećera i mleka), za koju je ovo novo istraživanje pokazalo da je zdrava za srce,

Biljni čaj, za koji je u ovoj novoj studiji utvrđeno da je zdrav za srce,

Kombuča s niskim udelom šećera,

Smuti koji sadrže vlakna, proteine i zdrave masti,

Topli kakao,

Kokosova voda.

No, treba znati da gotova kokosova voda, napitci od kafe i voćni sokovi mogu sadržavati gomilu skrivenog dodanog šećera čak i ako je pakovanje prekriveno popularnim rečima poput – prirodno i zdravo.

Ako želite da budete sigurni da konzumirate pića s niskim sadržajem šećera, uvek proverite etiketu. Nastojte da zadržite dnevni unos dodanih šećera ispod 5 kašičica (20 grama).

Nova studija meta-analize otkrila je da dugotrajna konzumacija pića zaslađenog šećerom povećava rizik od kardiovaskularne smrtnosti i za muškarce i za žene.

Iako je ovo važno napomenuti za svakodnevne navike, to nije rasprava o povremenom uživanju u zaslađenom napitku sa šećerom. Na kraju krajeva, život se sastoji od ravnoteže – tu i tamo popiti slatki sok nije nikakav problem, piše mbg.

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia