Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Ovaj napitak može odmah da PREKINE ŽEĐ, deluje jače u slučaju dehidratacije
Lepota i zdravlje Lifestyle Saveti

Ovaj napitak može odmah da PREKINE ŽEĐ, deluje jače u slučaju dehidratacije

Ovaj napitak može odmah da PREKINE ŽEĐ, deluje jače u slučaju dehidratacije

Rezultat je istraživanja na osnovu nutritivnog sastava!


Istraživanje škotskog univerziteta “St. Andrews”, koje je uporedilo nivo hidriranosti i reakcije organizma na nekoliko različitih pića, pokazalo je da voda ipak nije najbolji izbor, piše CNN. Otkrili su da voda – i negazirana i gazirana – prilično dobro obavljaju svoj posao u brzoj hidraciji tela, ali napitci s malo šećera, masti ili proteina čine još bolji posao jer nas dalje održavaju hidriranima.

Razlog leži u tome kako naša tela reaguju na pića. Jedan od čimbenika je količina nekog pića: što više pijete, piće se brže prazni iz želuca i apsorbira u krvotok, gde može razrediti telesne tečnosti i hidrirati vas, kaže Ronald Maghan, profesoru na Medicinskom fakultetu “St. Andrews” i autor studije.

Mleko je bolje od vode

Drugi faktor koji utiče na to koliko dobro piće hidrira odnosi se na njegov nutritivni sastav. Na primer, utvrđeno je da mleko bolje hidrira od obične vode jer sadrži šećer laktozu, nešto proteina i malo masti, a sve to pomaže usporiti pražnjenje tečnosti iz želuca i održava organizam hidriranim tokom daljeg razdoblja.

Mleko takođe ima natrijum, koji se ponaša poput sunđera i zadržava vodu u telu, što dovodi do manje proizvodnje urina.

Ova nam studija govori što već znamo: elektroliti poput natrijuma i kalijuma pridonose boljoj hidraciji, dok kalorije u pićima rezultiraju sporijim pražnjenjem želuca i sporijim mokrenjem, rekla je Melisa Majumdar, registrovana dijetetičarka, lični trener i predstavnica Akademije za prehranu i dijetetiku koja nije bila uključena u studiju.

Foto: Pixabay

Izvor:PRessSerbia/ Srbija Danas

PRess Serbia