Booking.com
Početna » Entertainment » Otvorena sedma sezona projekta “Fudbal za prijateljstvo”
Entertainment News Sport Srbija Svet Zanimljivosti

Otvorena sedma sezona projekta “Fudbal za prijateljstvo”

Otvorena sedma sezona projekta “Fudbal za prijateljstvo”

Moskva, 19. mart 2019.


Sedma sezona najvećeg društveno-odgovornog projekta za decu u sportu na svetu, “Fudbal za prijateljstvo”, otvorena je od strane kompanije Gazprom, zvaničnog Partnera UEFA Lige šampiona. Srbija je jedna od prvih 8 zemalja sveta u kojoj je ovaj projekat pokrenut – a koji je prošle godine tokom Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji okupio 211 zemalja i teritorija širom planete. Ovogodišnji završni Forum projekta biće održan od 28. maja do 2. juna, u nedelji održavanja finalnog meča UEFA Lige šampiona u glavnom gradu Španije, Madridu. Glavni cilj projekta i ove godine je da podrži dečiji i omladinski sport, promoviše vrednosti zdravog i aktivnog načina života i promoviše i neguje poštovanje i toleranciju između različitih nacija i kultura sveta.

 Dečaci i devojčice – među kojima i deca sa fizičkim nedostacima i posebnim potrebama svake godine učestvuju u programima “Fudbala za prijateljstvo”, kroz koje zajedno promovišu osnovnih Devet vrednosti projekta: prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, posvećenost, pobednički duh, poštovanje tradicije i čast. Zvanični partner projekta u Srbiji i ove godine će biti FK “Crvena zvezda”.

Otvorena sedma sezona projekta “Fudbal za prijateljstvo”

Tokom održavanja sedme sezone projekta “Fudbal za prijateljstvo”, brojni događaji će biti priređeni u različitim zemljama sveta. Sastavi mešanih “Međunarodnih timova prijateljstva” biće određeni tokom Otvorenog žreba – a imenovani po retkim životinjskim vrstama, u saglasnosti sa misijom zaštite životne sredine projekta. Širom planete će i ove godine biti obeležen “Međunarodni dan fudbala i prijateljstva” – time što će deca i odrasli uzeti učešće u programima podrške projektu, nastupiti u “Mečevima prijateljstva” i “Otvorenim časovima prijateljstva” – i pritom razmenjivati končane Narukvice prijateljstva, zvanični simbol koji svojom plavom bojom označava mirno nebo, a zelenom – travnati fudbalski teren.

Otvorena sedma sezona projekta “Fudbal za prijateljstvo”

Mladi dečiji novinari iz celog sveta će uzeti učešće u radu Međunarodnog dečijeg pres-centra koji će pokrivati događaje i aktivnosti nove sezone projekta “Fudbal za prijateljstvo”. Deca-novinari će se obučavati da postanu pravi reporteri i iskoriste novostečena znanja kako bi izveštavali za završnih manifestacija projekta u Madridu – rame uz rame sa vodećim svetskim medijima koji će i ove godine sa lica mesta pratiti ovaj projekat.

Otvorena sedma sezona projekta “Fudbal za prijateljstvo”

 Ove godine će – uz svoje vršnjake u ulozi izveštača, igrača ili mladih trenera – po prvi put uzeti učešće u projektu i mlade sudije – koji pohađaju kurseve za fudbalske sudije u svojim matičnim zemljama. Svi oni će aktivno učestvovati u programu “Međunarodnog kampa prijateljstva” – koji će u nekoliko dana svog trajanja deci prirediti više obrazovnih i sportskih zbivanja, radionica vođenih od strane fudbalskih asova, treninga pod budnim okom mladih trenera i stručnih predavanja i zabavnih sadržaja u okviru programa “Škole devet vrednosti”.

Tokom završnih manifestacija, biće održan “Međunarodni forum fudbala i prijateljstva” – a zatim i centralni događaj završnog programa projekta – “Svetsko prvenstvo fudbala i prijateljstva” – na Plazi Major, u samom srcu Madrida. Aktivnosti sedme sezone Fudbala za prijateljstvo biće okončane odlaskom svih učesnika na Finale UEFA Lige šampiona – koje će biti odigrano na stadionu “Vanda Metropolitano”.

Otvorena sedma sezona projekta “Fudbal za prijateljstvo”

“Projekat “Fudbal za prijateljstvo” – koji se organizuje pod pokroviteljstvom kompanije Gazprom, neguje univerzalne humane vrednosti među mlađim generacijama putem sporta. On ruši sve barijere među ljudima i daje mladima priliku da osete pripadnost njegovim ciljevima i mogućnost da njihov glas bude prepoznat. Ovaj projekat stvara mogućnost kreativnog rada u multi-kulturnom ambijentu – čime izuzetno doprinosi stvaranju globalnog sportskog društva”, ističe Mikel Puć, vlasnik i direktor Omladinske akademije “Soker Barselona”.””

Pamtim prošlogodišnje izdanje Fudbal za prijateljstvo kao nezaboravno iskustvo kroz koje sam stekao divna prijateljstva, igrao sam fudbal sa decom iz celog sveta, upoznao različite kulture. Važno je da shvatimo da smo svi jednaki, da se zalažemo za mir, zdrav način života i da razvijamo prijateljstvo. ” izjavio je prošlogodišnji ambasador Srbije, Kosta Nedeljković, fudbaler Omladinske škole Crvena zvezda.

 

REFERENCE:

Međunarodni dečiji društveno-odgovorni projekat “Fudbal za prijateljstvo” odvija se pod pokroviteljstvom kompanije Gazprom od 2013. Godine. Noseće vrednosti koje učesnici projekta promovišu su prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, posvećenost, duh pobede, poštovanje tradicije i čast. “Fudbal za prijateljstvo” zvanično je podržan od strane UEFA, FIFA, Međunarodnog olimpijskog komiteta, fudbalskih saveza brojnih zemalja, međunarodnih humanitarnih fondacija za decu, proslavljenih sportista i vodećih fudbalskih klubova širom sveta. Tokom prethodnih šest sezona, projekat je obuhvatio više od 4.5 miliona pratilaca – među kojima i proslavljene sportiste, umetnike i državnike.

 

Zvanične onlajn reference projekta “Fudbal za prijateljstvo”:

Za medije: fotografije i video materijali http://media.footballforfriendship.com

Zvanična Fejsbuk stranica: https://www.facebook.com/FootballForFriendship/

Zvanični JuTjub kanal: https://www.youtube.com/user/FOOTBALL4FRIENDSHIP   

Zvanična stranica na Vikipediji: https://en.wikipedia.org/wiki/Football_for_Friendship

Zvanični Tviter kanal: https://twitter.com/football4f

Zvanična veb-stranica projekta: https://www.gazprom-football.com/en/home.htm

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Novembar 2023
P U S Č P S N
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia