Booking.com
Početna » News » Društvo » OTVOREN POZIV ZA TROGODIŠNjI PROGRAM “IDEJE” FONDA ZA NAUKU REPUBLIKE SRBIJE
Business Društvo News Srbija

OTVOREN POZIV ZA TROGODIŠNjI PROGRAM “IDEJE” FONDA ZA NAUKU REPUBLIKE SRBIJE

OTVOREN POZIV ZA TROGODIŠNjI PROGRAM “IDEJE” FONDA ZA NAUKU REPUBLIKE SRBIJE

Obeležena prva godišnjica rada Fonda za nauku Republike Srbije i otvoren program IDEJE koji je namenjen finansiranju izvrsnih ideja u svim naučnim oblastima.


OTVOREN POZIV ZA TROGODIŠNjI PROGRAM “IDEJE” FONDA ZA NAUKU REPUBLIKE SRBIJE

Prilikom obeležavanja prve godišnjice svog rada, Fond za nauku Republike Srbije predstavio je javnosti  naučnike-rukovodioce projekata, koji su prvi dobitnici sredstava Programa za izvrsne projekte mladih istraživača (PROMIS). Dobijanjem ovih sredstava 320 mladih naučnika u Srbiji imaju mogućnost za realizaciju 59 projekata iz više naučnih oblasti koje će Fond, tokom naredne dve godine, finansirati u ukupnom iznosu od 9 miliona evra.

Osnivanjem Fonda za nauku napravljen je značajan pomak za naučnu zajednicu. „Prethodna godina je ‘Godina za nauku’ jer je mnogo toga u proteklom periodu urađeno za naučnu zajednicu u Srbiji. Pored Zakona o Fondu za nauku i novog Zakona o nauci i istraživanju, uspostavljeno je i institucionalno finansiranje naučnoistraživačkih organizacija, što je osnov za uspešan rad naučne zajednice”, istakao je prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Fond za nauku Republike Srbije je prilikom obeležavanja svoje prve godine rada otvorio i Program IDEJE koji je namenjen finansiranju izvrsnih ideja u svim naučnim oblastima.

Za Program IDEJE je izdvojeno 24 miliona evra i Program se realizuje kroz četiri potprograma: prirodne, tehničko-tehnološke, (bio)medicinske, društvene i humanističke nauke“, izjavila je dr Milica Đurić-Jovičić, v.d. direktora Fonda za nauku Republike Srbije.

Kako je navela, u naredne četiri godine programi Fonda, i nauke generalno, biće finansirani i iz zajma Svetske banke koji je ove godine ratifikovan i uskoro počinje sa implementacijom, a izdvojena su i sredstva iz Evropske unije.

Program IDEJE će omogućiti finansiranje projekata koji se baziraju na izvrsnim idejama koje u budućnosti mogu imati značajni uticaj na razvoj nauke i istraživanja, privrede i/ili društva u celini, uključivanje izvrsnih istraživača u naučnoistraživački rad, jačanje profesionalnih kapaciteta istraživača i stvaranje novih projektnih timova.

Predviđeno trajanje projekata je do tri godine, a sve informacije o Programu i potrebnoj konkursnoj dokumentaciji  mogu se naći na veb sajtu Fonda za nauku: http://fondzanauku.gov.rs/2020/03/ideje/

Projekti u okviru programa IDEJE nemaju unapred zadate teme. Program omogućava istraživačima da definišu sopstvene programe istraživanja, oforme sopstvene timove i da sarađuju sa odgovarajućim laboratorijama, istraživačkim centrima, kao i privredom u Srbiji i u svetu.

 

Foto: promo

PRessSerbia

About the author

Dalibor Katic

Novinar je sa skoro dvadesetogodišnjim iskustvom u medijima. Stotine ekskluzivnih priča, ali i brojni intervjui sa domaćim i svetskim zvezdama samo su deo njegove novinarske karijere.

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Decembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia