Booking.com
Travel Zanimljivosti

Otkrivena nova ostrva u Japanu: Ima ih čak 14.125

Otkrivena nova ostrva u Japanu: Ima ih čak 14.125

Uprava za geoprostorne informacije Japana (GSI – Geospatial Information Authority of Japan) iznela je nedavno na svetlo dana informacije koje ukazuju na to da Japan ima čak 14.125 ostrva.


Prema donedavno zvaničnim podacima, nešto manje od sedam hiljada ostrva nalazi se na teritoriji Zemlje izlazećeg sunca, kako se Japan često naziva.

U pitanju je jedna od najgušće naseljenih zemalja na svetu, a po ukupnom broju stanovnika na svetskom nivou je na visokom, desetom mestu, navodi “Vikipedija”.

Budući da se teritorija Japana nalazi u vulkanskoj zoni, ne čudi što postoji više od stotinu vulkana koji su aktivni.

Digitalno mapiranje japanskih ostrva

Uprava za geoprostorne informacije Japana (GSI – Geospatial Information Authority of Japan) iznela je nedavno na svetlo dana informacije koje ukazuju na to da Japan ima čak 14.125 ostrva. Zapravo je to više nego dvostruko od 6.852 ostrva, koliko je bilo zavedeno prema izveštaju Obalske straže Japana, objavljenom 1987. godine.

Ipak, činjenica da je “otkriveno” toliko novih ostrva ni u kom slučaju ne znači da se teritorija zemlje u međuvremenu uvećala. Kako je GSI naglasio nedavno, razlog je “napredak u tehnologiji geodetskih istraživanja i detalja mapa koje se koriste za prebrojavanje”.

Kako se broje ostrva?

I mada ne postoji zvanično međunarodno uputstvo ili sporazum koji će predvideti način na koji se broje ostrva, GSI se rukovodio istovetnim kriterijumima kao i Obalska straža Japana prilikom kreiranja prvobitnog izveštaja.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Ona.rs

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia