Booking.com
Početna » Travel » Ostrvo koje možete posetiti samo jedan dan u godini!
Travel

Ostrvo koje možete posetiti samo jedan dan u godini!

I ovo ostrvo od iduće godine naplaćuje ulaz

„Napušteno ostrvo koje možete posetiti samo jednom godišnje“- ovim rečima je BBC opisao škotsko ostrvo Ejnhalou i podstakao maštu miliona ljubitelja neobičnih destinacija.


 

A mali Ejnhalou je upravo to. Napušteno u 19. veku nakon epidemije kuge, ovo nenaseljeno škotsko mestašce zatvoreno je za svet čak 364 dana godišnje.

Sve ostale dane bićete prisiljeni da se snađete kako znate, a to obično znači da ćete morati da platite nekome da vas sa kopna preveze čamcem do ostrva. Organizovanog prevoza osim toga nema, najviše zbog jakih struja koje saobraćaj otežavaju i čine ga nebezbednim.

Vrhunac slave ovo ostrvo je dostiglo u prvoj polovini 19. veka kada je ovde živelo tek 30 ljudi. Danas na njemu nema ljudi, ali svoj dom pronašle su brojne ptice za koje je osnovano i utočište.

Mesta ima i za lokalne legende. Tako se veruje da na ovom ostrvu borave demonske sile, uključujući i duhove zbog čega ovo ostrvo nije otvoreno za posete. Priča se da su te sile toliko moćne da se svako ko pokuša da ode na ostrvo sam ili u maloj grupi nikada sa njega neće vratiti. Tu su i priče o sirenama i vodenim čarobnjacima koji menjaju oblik i dolaze na kopno samo leti.

Ovo ostrvo u obliku srca je toliko malo da ga je izuzetno teško pronaći na mapi. Nisko je položeno, ima svega 40 metara na najvišoj tački, iste je boje i kontura kao i druga škotska ostrva. Međutim, za razliku od njih, ovde je vreme stalo.

(24.sedam/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Oktobar 2023
P U S Č P S N
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia