fbpx
Health and beauty Zanimljivosti

Osobe koje brzo hodaju duže žive?

Osobe koje brzo hodaju duže žive?

Brojna ranija istraživanja ukazala su na povoljno dejstvo redovne šetnje na zdravlje – hodanje poboljšava raspoloženje i toleranciju na stres, pomaže u borbi protiv viška kilograma i povoljno utiče na zdravlje mozga. Ali, da li ste znali da osobe koje hodaju brzo žive duže?


 

Nedavna australijska studija takođe je pokazala da osobe koje brzo hodaju generalno imaju manji rizik od smrti, kao i manji rizik od smrti usled kardiovaskularnih oboljenja.

Autori studije su analizirali 11 istraživanja u kojima je od 1994. do 2008. učestvovalo 50 225 “hodača”. U obzir su uzeli brzinu hoda učesnika u istraživanjima, ukupnu količinu i intenzitet fizičke aktivnosti, pol, godine i indeks telesne mase.

Utvrđeno je da se hod srednjom brzinom može povezati sa manjim rizikom od smrti za 20% u odnosu na spori hod, dok brzi hod smanjuje pomenuti rizik za 24%. Isto tako, umereni hod smanjuje kardiovaskularni rizik za 24%, a brzi za 21%. Za osobe starije od 60 godina, ovi procenti su još veći – umereni hod snižava kardiovaskularni rizik za 46%, a brzi za čak 53%! Naučnici su precizirali i da brzi hod podrazumeva brzinu od 5 km/h do 7 km/h.

(doktor.rs)

Loading...

Video nedelje

SANDRO X CACHE X PANCHA - TO JE TAJ LAJF

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close