Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Saveti » Osam navika koje pravimo tokom večeri, a koje nas goje!
Lifestyle Saveti

Osam navika koje pravimo tokom večeri, a koje nas goje!

Koji su rokovi trajanja BRAŠNA, ULJA, ČAJEVA I ZAČINA? Obratite pažnju na ove stvari

Svako od nas ima neke večernje rituale, a oni se najčešće odnose na ishranu.


Veče je vrlo problematično vreme za određene navike, zbog kojih možemo i da dobijemo na kilaži.

1. Ne spavate dovoljno

Posledice: Vaš matebolizam postaje sporiji i zbog nedovoljno sna osjećate glad. Raste nivo kortizola u krvi. Manje vežbate jer osećate umor. Preporuka: Spavajte barem 8 sati tokom noći.

2. Prejedate se za večeru

Posledice: Pojedete previše hrane ili jedete previše tešku hranu i kao posledica se javlja to da vaša probava postaje usporena, a to je pogotovo izraženo uveče. Preporuka: Birajte laganu večeru koja se uglavnom sastoji od proteina i povća.

3. Jedete prženu ili začinjenu hranu za večeru

Posledice: Previše kalorija koje ne možete tako brzo da svarite i loša probava do koje dovodi ovakva hrana. Takođe, povećava se broj masnih ćelija i imaćete lošiji san. Preporuka: Izbegavajte ovakvu hranu da jedete kasno uveče.

4. Idete na spavanje odmah nakon večere

Posledice: Povećana akumulacija masnih ćelija i probavne tegobe. Preporuka: Vaš poslednji obrok neka bude minimalno 1 i po do 2 sata pre spavanja.

5. Jedete žitarice ili druge ugljene hidrate za večeru

Posledice: Dobijate dodatnu energiju koju nećete iskoristiti dok spavate, a i hrana sa visokim udelom ugljenih hidrata sadrži mnogo rafiniranih šećera koji moraju odmah da se sagore. Preporuka: Za večeru odaberite svežee voće, salate ili hranu sa visokim udelom proteina. Ali, naravno, u malim porcijama.

6. Volite uveče da jedete slatko

Posledice: Beli šećer i brašno se transformišu u masne ćelije. Ne možete da sagorite kalorije u toku noći. Preporuka: Ako morate uveče da imate desert, odaberite neko voće.

7. Konzumirate alkohol ili kofein

Posledice: Alkohol i kofein loše utiču na kvalitet vašeg sna, a i sadrže mnogo kalorija. Preporuka: Izbegavajte da konzumirate alkohol ili pića sa kofeinom kasno uveče. Uvek završite dan ispijanjem čaše obične vode.

8. Koristite mobilni telefon ili kompjuter pre spavanja

Posledice: Ovi uređaji emituju plavu svetlost, koja utiče na kvalitet sna i na vaše zdravlje. Frekvencije radio talasa takođe uzrokuju nesanicu. Preporuka: Pročitajte nekoliko stranica knjige pred spavanje, ili slušajte umirujuću muziku. To će vam pomoći da lakše zaspite.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Prva.rs

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia