Booking.com
Početna » Lifestyle » Organizujte svoje vreme sa DECOM
Lifestyle Saveti

Organizujte svoje vreme sa DECOM

TIPOVI LIČNOSTI koji vam mogu pomoći da BOLJE RAZUMETE SVOJE DETE
Foto: Pixabay

Pored zabave moramo mnogo da mislimo i na disciplinu koja se olako izgubi u moru istih dana. Zato je bitno truditi se da se održe dnevne rutine


Vandredno stanje se odužilo, pa nam ponestaje i mentalne snage i inspiracije i ideja kako da provodimo duge dane kod kuće, sa najmlađima. I to uz sve ostale aktivnosti na koje moramo da mislimo od trenutka kada se probudimo. Jer, svaki član porodice prirodno ima svoje potrebe, a roditelji uz to i pregršt obaveza (posao, rad od kuće, vođenje domaćinstva), pa nije jednostavno organizovati se.

Leonora Pavlica, klinički psiholog i konstruktivistički psihoterapeut, kao stručnjak, ali i majka, daje nam praktične savete kako da ove dane učinimo što kvalitetnijim i bezbolnijim, tako da budemo stvarno zajedno, a ne samo fizički da delimo prostor.

– Moje trenutne okolnosti su takve da suprug i ja radimo od kuće, u kojoj smo sa dvoje male dece – kaže Leonora. – Posebno je nezgodno kada je veća uzrasna razlika među mališanima, jer ih onda ne zanimaju iste stvari. Ali ono čega se odmah moramo osloboditi, to je imperativ da im uvek i po ceo dan bude zabavno. Istog momenta se odreknite ovih idealističkih ideja. Da, biće kukanja i negodovanja, ali i to je život. U dosadi su deca često kreativnija nego kada ih vi stalno animirate. Mi se zabavljamo na razne načine – mesimo domaći plastelin, vozimo trotinete i mini-bicikle po stanu, pravimo mostove i poligone od starih kutija, crtamo, ali i poštujemo tuđe vreme.

Sagovornica “Života plus” kaže da je ključ u dobroj organizaciji.

– Pored zabave moramo mnogo da mislimo i na disciplinu koja se olako izgubi u moru istih dana. Zato je bitno truditi se da se održe dnevne rutine – ustajanje i leganje u slično vreme, to važi i za obroke koje treba jesti uvek na istom mestu, rituali kupanja, presvlačenja, češljanja – kaže psiholog, i dodaje da je podjednako važno i da napravimo razliku između radnih dana i vikenda, kako bi cela nedelja imala jasniju strukturu.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Novosti

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia