Booking.com
Početna » Lifestyle » ODMAH BACITE IZGREBANE ŠERPE I TIGANJE! Ni ne slutite koliko su opasni, mogu izazvati OGROMNE PROBLEME SA ZDRAVLJEM
Lepota i zdravlje Lifestyle Saveti

ODMAH BACITE IZGREBANE ŠERPE I TIGANJE! Ni ne slutite koliko su opasni, mogu izazvati OGROMNE PROBLEME SA ZDRAVLJEM

ODMAH BACITE IZGREBANE ŠERPE I TIGANJE! Ni ne slutite koliko su opasni, mogu izazvati OGROMNE PROBLEME SA ZDRAVLJEM

U vašoj hrani bi se mogle naći takozvane “večne hemikalije”


Svi mi imamo omiljen tiganj koji odbijamo da bacimoi iako mu je drška skoro otpala i već odavno mu je prošao rok trajanja.

Ali doktor je upozorio da bi sentimentalnost kada je reč o priboru za kuvanje zapravo mogla da šteti našem zdravlju – čak i da vas izloži riziku od raka.

Dr Ponam Desaji objavila je video na TikToku u kome objašnjava zašto treba zauvek da se rešim izgrebanih teflonskih i keramičkih tiganja.

Doktorka je rekla da nikada ne koristi izgrebane teflonske tiganje, “jer mogu da unesu milione mikroplastike u našu hranu”, u snimku koji je od tada skupio više od pola miliona pregleda.

Mikroplastika su sitne plastične čestice, veličine manje od pet milimetara i često nevidljive golim okom. Mogu nastati kao rezultat razgradnje veće plastike, ali su takođe prisutne u odeći i kućnim proizvodima.

Prema dr Desaijevoj, oni su “endokrini disruptori” i “mogu izazvati hormonsku neravnotežu, probleme sa plodnošću, pa čak i povećati rizik od raka”.

– Endokrini sistem je mreža žlezda i organa koji se nalaze u celom telu i odgovoran je za regulisanje niza telesnih funkcija kroz oslobađanje hormona, navodi Healthline.

Inače, većina tiganja je obložena teflonom kako bi se sprečilo zagorevanje hrane tokom prženja. Čestice otporne na toplotu koje se koriste za stvaranje nelepljivog sloja nazivaju se Per-i polifluorovane supstance (PFAS) – takođe poznate kao “nerazgradive hemikalije”.

Jednom kada se progutaju, mogu ostati u vašem telu dugo vremena, jedini način je da se polako izbace urinom.

Istraživači sa Univerziteta Južne Kalifornije su ranije povezivali ove hemikalije koje se mogu naći na loncima, tiganjima, kašikama i drugim predmetima za domaćinstvo, sa uobičajenim rakom jetre poznatim kao nevirusni hepatocelularni karcinom.

Dr Desaji je dodala da takođe izbegava da koristi “keramičke tiganje koje su oštećeni, jer imaju sloj aluminijuma koji može da uđe u našu hranu”, kada su izloženi strugotinama i ogrebotinama.

Keramičke posude se obično smatraju sigurnijom alternativom tiganjama sa neprijanjajućim slojem, jer ne sadrže PFAS ili bilo koje metale.

S druge strane, posude obložene keramikom su obično napravljene od aluminijuma sa nelepljivim premazom na bazi keramike.

– Ako mi je tiganj nelepljiv ili keramički tiganj izgrebana ili okrnjen, obično ga odmah izbacim iz upotrebe, rekla je ona.

Članak “USA Today” iz 2020. tvrdi da, iako deo aluminijuma ulazi u hranu kada se kuva u foliji ili na aluminijumskom posuđu, “nije tačno da to izaziva bilo kakve zdravstvene posledice kod zdravih odraslih osoba”.

Foto: Pixabay
Izvor: PRessSerbia/ Srbija Danas

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Septembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia