Booking.com
Entertainment

Odaberite pravilno ime za bebu uz ovaj vodič

Biranje imena koje će nositi dete je lep, ali i odgovoran posao budućih roditelja. Evo nekoliko saveta kako da, uz pomoć nekoliko važnih pitanja, napravite pravi izbor…


Kada postavite sebi ovih šest pitanja i razmislite o odgovorima shvatićete šta vam je stvarno važno kod izbora imena koje će vaše dete nositi.

1. Da li izborom imena za bebu želim, u stvari, da zadovoljim želju moje i/ili partnerove rodbine?

Ne radite to! Vi i vaš partner treba da izaberete ime koje se dopada vama, za koje mislite da će “stajati” vašem detetu. Udovoljavanje tuđim željama nije prioritet.

2. Da li ste sigurni da želite trendi ime za svoje dete?

Kao i mnoge druge stvari, tako i imena mogu da budu trendovska. Međutim, imajte u vidu da ime koje je aktuelno danas, za desetak godina može da bude zastarelo. Ili, još gore, može da bude “aktuelno” samo u kratkom periodu, godinu-dve. Posle nekoliko godina, zvučaće čudno svima osim vama. Imajte u vidu i to da će ga vaše dete nositi celog života, i da će možda morati često da objašnjava šta njegovo ime znači i zašto, ili po kome ga je dobilo. Takva imena se pojavljuju u serijama i nisu baš uobičajena. Sigurno su vam poznati ovi primeri – Sandokan, Marisol, Kasandra, i slično.

3. Kakvi sve nadimci mogu da se prave od imena koje vam se dopada?

Verovali ili ne, ali i o ovome morate da vodite računa. Vi ćete svoje dete zvati onako kako vi želite, ali ne možete da zamislite kakve sve nadimke mogu iz imena da “izvuku” njegovi maštoviti vršnjaci. A takvi nadimci, nažalost, ostaju za ceo život.

Odaberite pravilno ime za bebu uz ovaj vodič

4. Kako se ime koje ste izabrali slaže sa vašim prezimenom?

Napišite i izgovorite ime i prezime zajedno, nekoliko puta. Tako ćete videti da li se slažu ili ne, kao i da li – kada se izgovore zajedno, stvaraju neki neobičan izraz. Na primer, Lav Mišić ili Vuk Jarić.

5. Da li vam je važno šta drugi ljudi misle o imenu vašeg deteta?

Ima primera da roditelji već na početku trudnoće odluče kako će da nazovu svoje dete, ali kada čuju komentare svojih prijatelja – pokolebaju se. Na primer, roditelji imaju jednu asocijaciju na ime, a njihovi prijatelji i rođaci sasvim drugu. Primer za to su imena koja nose neki političari, estradne zvezde ili, pak, neomiljeni poznanik. Zato, ako ste odlučili koje ime ćete da date detetu, ne morate o tome da pričate sa drugim ljudima. Njihov doživljaj će biti potpuno drugačiji od vašeg, i lako je verovatno da vam se neće svideti njihovi komentari.

6. Imate li pravo da se predomislite?

Sasvim je normalno da vam se tokom trudnoće menja ukus kada su imena u pitanju. Ime koje vam se sviđalo pre tri meseca, možda će vam sada zvučati sasvim drugačije, ili će vaša beba svojim temperamentom (previše se rita, ili je previše mirna) da “dokaže” kako je izbor imena tačan ili pogrešan. Savet je da, kada vam se neko ime svidi, nekoliko nedelja svoju bebu zovete tim imenom i vidite da li je ono odgovarajuće, da li vam i dalje zvuči zanimljivo. Drugi savet je da sva imena koja vam se sviđaju zapisujete na spisak potencijalnih imena, i da ih vremenom jednostavno preškrabate (ako se predomislite) ili ih podebljate (ako su ušla u uži izbor). Poslednja opcija je da sačekate da se beba rodi i, kada se “zvanično upoznate” – da odlučite koje ime joj najbolje pristaje.

 

 

 

(yumama)

 

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јун 2024.
П У С Ч П С Н
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia