Booking.com
News Travel

Od danas nove mere u Sloveniji

Ove četiri namirnice će vam pomoći da ublažite MUČNINU TOKOM PUTOVANJA!
Foto: Pixabay

U Sloveniji su danas stupila na snagu brojna nova ograničenja povezana sa kovidom 19 kako bi se sprečilo kontinuirano širenje infekcije.


Ponovo su uvedene mere zabrane okupljanja i policijski čas u barovima i restoranima, jer se zatvaraju noćni klubovi, dok se mandat kovid propusnica proširuje i na osobe starije od 12 godina, prenosi slovenačka agencija STA.

Zajedno sa PCT sertifikatom (preboleo kovid-vakcinisan-testiran), osoba će morati i da pokaže važeći lični dokument da dokaže svoj identitet, što je provera uvedena zbog masovnih prevara.

Za one koji nisu u potpunosti vakcinisani ili su rekonvalescentni, brzi test važi 48 sati, a PCR test 72 sata.

Platnene maske se više ne smatraju prikladnim.

Takođe su privremeno zabranjena okupljanja, osim za članove uže porodice i članove istog domaćinstva.

Izuzetak od pravila su organizovani javni događaji u zatvorenom i na otvorenom pod uslovom da učesnici ispunjavaju PCT pravilo i održavaju razdaljinu od najmanje 1,5 metara jedan od drugog.

Hirurške ili FFP2 maske za lice su obavezne u svim javnim zatvorenim prostorima i na otvorenim javnim prostorima kada se fizička udaljenost od najmanje 1,5 metara ne može održati. Maske su obavezne i u vozilima, osim kada se prevoze samo isti članovi domaćinstva. Deca mlađa od šest godina ne moraju da nose maske.

Prodavnice prehrambenih proizvoda i apoteke ili prodavnice koje prodaju toaletne i kozmetičke proizvode ili medicinsku opremu, gde kovid sertifikat nije obavezan, moraju da omoguće najmanje 10 kvadratnih metara po kupcu.

Barovi, kafići i restorani sada mogu da opslužuju goste za stolovima od 5 sati ujutru do 22 sata pod uslovom da imaju važeću kovid propusnicu. Noćni klubovi se zatvaraju do daljeg.

Kovid propusnice, maske i socijalno distanciranje od najmanje 1,5 metara takođe su obavezni za verska okupljanja.

Osim maski za najmlađu školsku decu, promene za sada ne utiču na obrazovne ustanove, ali će od 15. novembra samotestiranje biti obavezno tri puta nedeljno za sve đake i studente koji nisu vakcinisani ili su rekonvalescentni. Oni će se samotestirati u školi, a ne više kod kuće.

Troškovi brzih antigenskih testova i samotestiranja potrebnih na radnom mestu ili u školi biće pokriveni iz državnog budžeta.

Zaposlenima u državnoj upravi na radnim mestima gde je to moguće biće naloženo da rade od kuće, a isto se preporučuje i zaposlenima u javnim službama, ustanovama i preduzećima i lokalnim zajednicama.

Najnovija ograničenja se uvode pošto je sedmodnevni prosek dnevnih slučajeva porastao na 2.858, a 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika porasla na 1.707 sa gotovo 800 pacijenata obolelih od kovida koji se leče u bolnicama.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Tanjug

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia