fbpx
Health and beauty

OBRATITE PAŽNJU! OVA promena na LICU može ukazivati na OZBILJAN problem!

OBRATITE PAŽNJU! OVI simptomi ukazuju na OZBILJAN POREMEĆAJ u vašem ORGANIZMU

Povišene vrednosti holesterola u krvi najčešće ne daju nikakve simptome. Po pravilu se otkriju slučajno, tek ako se uradi analiza krvi.


Međutim, promene na koži oko očiju, u vidu žućkastih naslaga sa unutrašnje strane kapaka, mogu da budu jasan pokazatelj povišenog “lošeg” i smanjenog nivoa “dobrog” holesterola.

Doktorka Jelica Bjekić Macut, kaže da su žućkaste naslage oko očiju – ksantomi i ksantelazme, češće kod naslednih oblika hiperlipoproteinemija.

– Mogu da se jave i kod osoba koje nemaju povišene vrednosti holesterola u krvi – priča dr Bjekić.

– Ipak, ukoliko pacijent primeti da ih ima potrebno je da uradi analize na nivo lipida u krvi.

Ksantomi mogu da budu u vidu većih ili manjih čvorova, od žućkaste do smeđe ili purpurnocrvene boje. Osim na koži kapaka, javljaju se i na sluzokoži, tetivama, ligamentima, na srcu i krvnim sudovima, u centralnom nervnom sistemu, na rožnjači i retini. Kod ksantoma na tetivama boja kože koja ih prekriva ne menja boju. Ksantomi pločastog oblika nazivaju se ksantelazme, a ove promene nastaju kao posledica nakupljanja masnoća u potkožnim ćelijama.

Međutim, mnogo veća posledice od nakupljanja masnoća na koži jeste njihovo taloženje na unutrašnjim zidovima krvnih sudova.

– Kada je u većim koncentracijama od normalnih, holesterol učestvuje u nagomilavanju masnih naslaga duž arterija u organizmu – kaže dr Bjekić.

– Kao posledica toga može da nastane periferna bolest arterija, a daljom progresijom i formiranje tromba na mestu plaka, kao i potpuno zapušenje krvnog suda. U zavisnosti od arterije koja je zahvaćena nastaje srčani ili moždani udar, ili infarkt drugih organa koje te arterije ishranjuju.

Naša sagovornica kaže i da se ateroskleroza razvija godinama. Već u doba adolescencije mogu da se pojave početne naslage masti na arterijama. Kod pojedinih, bolest napreduje brže pa se javi već u tridesetim, ali češće se ispolji nakon ulaska u šestu deceniju.

– Prema rezultatima studija, muškarci sa ukupnim holesterolom većim od 8 mmol/l, a žene sa većim od 6 mmol/l imaju tri do pet puta veći rizik da obole od ishemijske bolesti srca tokom sledećih pet godina života – kaže dr Bjekić.

– Pokazano je i da se smanjenjem lošeg holesterola (LDL) smanjuje rizik od infarkta srca za 40 odsto.

Posledica visokog holesterola može da bude i pojava masne jetre.

– Visoki holesterol povećava rizik od pojave masne jetre, a sam poremećaj njenog rada može da izazove visok holesterol jer se on razlaže u ovom organu – kaže dr Bjekić. – Za pojavu masne jetre odgovorno je i nakupljanje triglicerida u njenim ćelijama ili ovo stanje nastaje kao posledica metaboličkog sindroma kada su udružene gojaznost, šećerna bolest tipa 2 i povećani trigliceridi.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/Srbija Danas

Loading...

Video nedelje

DJ MARTIN - BUDI MOJE SVE (4K)

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

LaClasse Couture

Prijatelji sajta


BG online

Vesti Dana

reporter

class=
class=

Iskoristite stalne popuste-Ulepšajte se!
ageless

Close