Booking.com
News Društvo Srbija

OBRATITE PAŽNJU! OD PONEDELJKA KAZNE ZA PREKORAČENJE PROSEČNE BRZINE NA AUTO PUTU!

Za nekoliko dana oštrije kazne, izmenjen Zakon o bezbednosti saobraćaja

Policija je apsolutno spremna za početak kažnjavanja vozača koji prekorače prosečnu brzinu na autoputu i od ponedeljka kreće sa prvom deonicom, izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.


“Vozači treba da budu svesni da se ograničenja moraju poštovati i da se ne isplati žuriti negde, jer će ih na ovaj ili onaj način stići zaslužena kazna”, rekao je Rebić.

Policija je, kaže njen direktor, zahvaljujući dobroj saradnji sa JP “Putevi Srbije”, uspela da postojeće resurse tog preduzeća iskoristi da pribavi potrebne podatke, a to su vreme ulaska na određenu naplatnu rampu i vreme izlaska.

“Taj put smo izmerili, pređeni put se deli sa vremenom, imamo jasan pokazatelj kolika je prosečna brzina i mi ćemo praktično od ponedeljka te podatke pribavljati od ‘Puteva Srbije’ i dostavljati ih na kućne adrese građana, a kada se radi o stranim državljanima, oni će se na licu mesta zaustavljati, saopštavaće im se prekršaj i u skladu sa učinjenim prekoračenjem voditi prekršajni postupak ili izricanje novčane kazne na licu mesta”, kaže Rebić.

Podseća da za to postoji zakonsko ovlašćenje, još od 2009. godien kada je donet Zakon o bezbednosti saobraćaja, koji predviđa i mogućnost merenja prosečne, odnosno srednje brzine. Činjenica je, iznosi Rebić, da se u Srbiji godišnje otkrije oko milion prekršaja, kao i da su “naravno svi svesni da ih ima mnogo više” i da saobraćajna policija u tom smislu pokušava da sankcioniše najteže prekršaje, koji doprinose većem stradanju. “Tako ćemo raditi i u slučajevima prekoračenja srednje brzine. Ssto se tiče povećanja ograničenja brzine, mi sada moramo poštovati važeće propise, koji kažu da je dozvoljena brzina na autoputu 120 km/h. Svakako ćemo u prvom trenutku procesuirati najpre one vozače koji su učinili najveća prekoračenja. To činimo i na drugim mestima gde merimo brzinu”, rekao je Rebić.

 

(tanjug)

foto: ATV

About the author

Jelena Filipovic

Novinar sa bogatim radnim iskustvom. Piše za više rubrika portala PRessSerbia

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia