fbpx
News Travel

Obračun vlade sa seks turizmom u Pataji

Obračun vlade sa seks turizmom u Pataji

Sa maskotama obučenim u nasmejane ribe i policijski rok bend, tajlandske vlasti su pokrenule „Srećnu zonu“ tokom vikenda kako bi poboljšale imidž grada ozloglašenog po seks turizmu.


Pogođena stranim naslovima koji prikazuju poznato letovalište kao „Grad greha“ i „Svetsku prestonicu seksa“, tajlandska vlada je uložila dodatni napor kako bi predstavila ovaj grad u drugom svetlu. Ali kontradiktornosti u Pataji naglašavaju tajlandski izazov u borbi protiv jedne strane turističke industrije koja ekonomski ostaje od vitalnog značaja, dok je zvanično žigosana. Guverner provincije je istakao, na jednoj od ozloglašenih ulica u Pataji (Walking street), jugoistočno od Bangkoka, kako je njihova želja da ljudi shvate da oni nisu onakvi kakvim ih mediji često predstavljaju i da oni ne dozvoljavaju prostituciju u mestima za zabavu. Međutim, nedaleko odatle, žene presreću strance nudeći im različite usluge za 2.000 bata (60 dolara), druge stoje sa brojevima kako bi klijenti mogli tačno da izaberu, a maserke u mini suknjama nude masaže sa „srećnim završetkom“. Jedna od žena, koja je došla iz sela u centralnom delu zemlje, kaže kako su svi tu da bi preživeli. Ona dodaje da bi više volela da je kelnerica ali da tako ne bi mogla da školuje decu, za koju samo želi da imaju bolju budućnost od njene.

Sa druge strane, seks turizam ne raste toliko brzo kao drugi aspekti tajlandske turističke industrije, koja je jedna od retkih svetlih tačaka ekonomije ove zemlje. Ovde ne postoje zvanični podaci ali zato postoji indikacija u odnosu muških i ženskih posetilaca. Tokom 2012. godine bilo je gotovo 6 muškaraca na svake 4 žene, dok je u 2015. godini, taj broj gotovo ujednačen prema izveštajima tajlandskog ministarstva turizma. Seks turizam je počeo da se razvija u Pataji kada je ovaj gradić postao jedno od mesta za odmor američkih vojnika tokom Vijetnamskog rata, iako je prostitucija isto tako evidentna i u nekim delovima Bangkoka kao i u drugim mestima. Prema izveštaju UNAIDS-a iz 2014. godine, u Tajlandu postoji preko 120.000 žena koje su na neki način uključene u seks turizam. Međutim, situacija u Pataji se sada menja, dosta barova je zatvoreno, a vlasnici barova i žene koje su u njima radile su kažnjeni. „Srećna zona“ je sada dobar način da se pokaže da je nešto konkretno urađeno i ako ovaj pristup uspe u ulici Walking, ideja će se proširiti i na okolne ulice. Od objekata koji postoje u ovoj zoni zatraženo je da čitavo područje učine sigurnijim, povećane su bezbednosne patrole, a policija je pokrenula aplikaciju za mobilne telefone kako bi posetioci mogli da ih pozovu u hitnim situacijama. Ovo je pionirski poduhvat u cilju drugačijeg uređenja jedne turističke destinacije i promovisanja kvalitetnog turizma u Tajlandu. Takođe, želja vlasti je i da se prostitucija u potpunosti iskoreni u ovoj oblasti.

Loading...

Video nedelje

DJ MARTIN - BUDI MOJE SVE (4K)

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

Close