Booking.com
Lifestyle

Običaji na Veliki četvrtak: Svi radovi su zabranjeni, osim jednog

Uskršnji post 2024: Kad počinje, koliko traje i koja su pravila
Foto: Pixabay

Veliki četvrtak obeležava se u znak sećanja na Tajnu večeru Isusa Hrista i apostola. Na ovaj dan ustanovljena je i Sveta tajna pričešća. Na večernjem Bogosluženju čita se dvanaest Jevanđelja o stradanju Gospoda Isusa Hrista.


Na Veliki četvrtak Isus je sa učenicima, na Tajnoj večeri, podelio hleb i vino kao simbol svog tela i krvi, i na taj način ustanovio Svetu tajnu pričešća.

Potom je sin Božiji oprao noge svojim apostolima učeći ih tako, sopstvenim primerom, kako treba da služe jedni drugima, prenosi N1.

U spomen na Tajnu večeru, ovo je jedini dan kada je tokom Velike nedelje dozvoljeno ulje i vino.

Obeležava se danas i čudesna molitva u Getsimanskom vrtu, gde se, znajući za sva stradanja koja mu predstoje, sin Božiji molio Ocu.

Na Veliki četvrtak, do kraja večeri stigao je Juda i predao Hristosa vojnicima. Zato se od danas do Uskrsa u crkvama ne čuju zvona, simbol radosti, već se bogosluženja najavljuju tepalima. Te noći kada su Hrista odveli, čak je i Petar poklekao i tri puta ga se do zore odrekao.

Danas se valja pričestiti, jer, veruje se, i najvećim grešnicima na Veliki četvrtak sve se oprašta.

Svako dobročinstvo prema siromašnima beleži se na nebu.

Na Veliki četvrtak u pojedinim delovima zemlje već počinje farbanje uskršnjih jaja.

Veliki četrtak je u potpunosti posvećen ratarstvu. Svi radovi su zabranjeni osim sejanja lubenice. Verovalo se da će lubenice, ako se poseju na ovaj dan, biti napredne. Takođe su rađene obredne radnje oko stoke, kako bi bila zdrava, jaka, kako bi se množila i davala mleko, piše StilKurir.

Na ovaj dan, žene odlaze na reku gde pale sveće, koje pričvršćuju na malim daskama, i puštaju ih niz vodu. Ovaj ritual posvećen je dušama mrtvih.

PRess Serbia