Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Nutricionista upozorava, sladoled može biti opasan! Ne preterujte sa konzumiranjem tokom vrućina, podiže holesterol i to nije sve

Iz ovog grada potekao je čuveni sladoled koji je postao svetski poznat
Foto: Pixabay

Nutricionisti upozoravaju na količinu sladoleda koju jedemo i posledice preterivanja.


 

Leto je sezona kada se često traži osveženje u obliku sladoleda, ali kao i sa svim poslasticama, važno je znati koliko je previše dovoljno. Pogotovo kada je reč o zdravlju srca, holesterolu i opštem zdravlju, nutricionisti nude korisne savete kako uživati u sladoledu bez da ugrožavate dobrobit svog organizma.

Holesterol i sladoled: Šta treba znati?

Sladoled, mada ukusan, često sadrži značajne količine zasićenih masti i šećera, što može uticati na nivo holesterola. Nutricionisti ističu da je umerena konzumacija ključna.

“Zasićene masti prisutne u sladoledu mogu povećati LDL (‘loš’) holesterol u krvi“, kaže dr Jelena Lekić, nutricionistkinja. “Preterano konzumiranje može doprineti riziku od srčanih bolesti, posebno kod osoba sa većim nivoom holesterola.”

Saveti za zdravije uživanje

Izaberite kvalitetnije opcije: Birajte sladoled sa manjim procentom zasićenih masti i dodatog šećera. Voćni sorbeti ili sladoledi na bazi jogurta mogu biti bolje alternative.

Kontrolišite porcije: Ograničite veličinu porcije sladoleda. Manje porcije mogu zadovoljiti vašu želju za slatkim, a da ne preopteretite organizam.

Kombinujte sa voćem: Dodajte sveže voće ili orašaste plodove na sladoled. Ovo ne samo da povećava hranljivu vrednost, već i smanjuje ukupan unos kalorija i masti.

Vodite računa o ukupnom unosu šećera: Pored masti, sladoled često sadrži i značajne količine dodatog šećera. Redovno konzumiranje može doprineti riziku od gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

Zdravstveni benefiti umerene konzumacije

Umereno uživanje u sladoledu može imati i pozitivne strane.

“Sladoled može biti deo balansirane ishrane”, dodaje dr Lekić. “U umerenim količinama, može pružiti trenutak zadovoljstva i doprineti boljem raspoloženju tokom letnjih meseci.”

Uživanje u sladoledu tokom visokih temperatura može biti prijatan način da se osvežite, ali važno je da ostanete svesni uticaja na zdravlje. Uz pridržavanje saveta nutricionista o umerenoj konzumaciji i izboru zdravijih opcija, možete bezbrižno uživati u letnjim poslasticama, čuvajući istovremeno svoje srce i opšte zdravlje.

(sd.rs/pixabay)

PRess Serbia