Booking.com
Početna » Travel » Novi trend u turizmu u porastu; “Par čepića za uši”
Travel Zanimljivosti

Novi trend u turizmu u porastu; “Par čepića za uši”

Da li ste delfin, lav, medved ili vuk? LJudi se dele u četiri grupe na osnovu toga kako SPAVAJU

Na odmor odlazimo, kao što i sama reč kaže, da se dobro odmorimo. Međutim, poslednjih godina sve je popularniji spavaći turizam – odnosno sve veći broj hotela i odmarališta širom sveta obećava svojim gostima, pre svega, da će se dobro naspavati.


Interesovanje za ovakav vid odmora posebno je naglo poraslo od pandemije koronavirusa, pri čemu su elitni hoteli i odmarališta najviše pažnje usmerili na goste koji pate od nedostatka sna.

Tokom prethodnih godinu dana, hotel “Park Hajat” u Njujorku otvorio je apartman od 85 kvadrata opremljen Okrepljujućom tehnologijom spavanja kompanije “Brajt” (Bryte’s Restorative Sleep Technology) ispunjen sadržajima koji poboljšavaju san, dok su iz “Rouzvud hotela & odmarališta” (Rosewood Hotels & Resorts) nedavno pokrenuli odmarališta pod nazivom “Alhemija sna”, koja su uređeni tako da “promovišu pravi odmor”.

Hotel “Zedvel”, koji je otvoren početkom 2020. godine, prvi je hotel u Londonu koji gostima nudi pre svega miran san jer su sobe opremljene inovativnom zvučnom izolacijom. Godinu dana kasnije i švedski proizvođač kreveta “Hastens“, prvi na svetu je u portugalskom gradu Koimbra otvorio “Hastens Sleep Spa Hotel”, butik hotel sa 15 soba koje obećavaju okrepljujući san.

Zašto je spavanje odjednom postalo tako važno za turističku industriju

Doktorka Rebeka Robins, istraživač sna i koautor knjige Spavanjem do uspeha! veruje da se ova promena već dugo čekala, posebno kada su hoteli u pitanju.

“Većina putnika u stvari rezerviše sobu u hotelu da bi prespavala“, kaže Robins za Si-En-En travel, uz napomenu da je hotelska industrija do sada prvenstveno bila usmerena na stvari koje zapravo ometaju spavanje.

“Ljudima su, uglavnom asocijacija na boravak u hotelu bili egzotični obroci, zabave i provod, sve ono što podrazumeva putovanje, čak i po cenu sna”, dodaje autorka.

“Sada, mislim da je došlo do snažne seizmičke promene u našoj kolektivnoj svesti i davanju prioriteta zdravlju i opštem blagostanju”

Čini se da je globalna pandemija odigrala veliku ulogu u tome. Studija objavljena u “Journal of Clinical Sleep Medicine” pokazala je da je 40 odsto od preko dve i po hiljade odraslih ispitanika reklo da ima poremećen kvalitet sna od početka pandemije.

Spavanje na prvom mestu

Hipnoterapeut, učitelj meditacije i holistički trener, Malmajnder Gil takođe je primetio promenu u stavovima prema snu.

“Nije veliko iznenađenje da je san postao važan aspekt naših života. Nedostatak sna može izazvati mnogo različitih problema organizmu, kao i mentalnom zdravlju”, ističe Gil koji se udružio sa “Kadogan“ Belmond hotelom u Londonu gde su promovisali posebnu uslogu za goste koji imaju problema sa spavanjem pod nazivom “Sleep Concierge” (Savetnik za spavanje).

Usluga uključuje snimljene vežbe meditacije za uspavljivanje, različite jastuke koji odgovaraju različitim pozama u snu, pokrivače različite težine, kombinaciju čajeva napravljenu posebno za uspavljivanje i mirisne jastuke za opuštanje

Može li se ovako izlečiti nesanica?

Međutim, postavlja se pitanje da li ovakva kratkoročna iskustva sa putovanja mogu imati dugoročni uticaj na celokupni kvalitet sna.

Prema rečima doktorke Robins, iskustva sa putovanja usredsređena na “strategije zdravog spavanja”, koja imaju za cilj da obezbede gostima alate koji su im potrebni da poboljšaju svoj san, mogu im biti od velike koristi, pod uslovom da je renomirani medicinski ili naučni stručnjak na neki način uključen u taj program kako bi se utvrdilo da li je možda još nešto razlog lošeg kvaliteta sna.

Novi trend u turizmu u porastu; "Par čepića za uši"

“Ako neko dođe na jedan od ovih spavaćih odmora i ne vidi nikakav napredak, to može biti zato što ima hroničan, nelečeni poremećaj spavanja”, objašnjava doktorka, ukazujući na stanja kao što su apneja u snu, sindrom nemirnih nogu ili nesanica kao potencijalne uzroke.

“Zato je od vitalnog značaja da se pobrinemo da hoteli budu partneri sa naučnicima i medicinskim radnicima koji mogu pažljivo da prenesu ove strategije“, smatra dr Robins.

Iz “Mandarin Orijentala“ iz Ženeve su otišli korak dalje, udruživši se sa CENAS-om, privatnom medicinskom klinikom za spavanje u Švajcarskoj, kako bi napravili trodnevni program tokom koga proučavaju obrasce spavanja gostiju kako bi se identifikovali potencijalni poremećaji.

Iako većina objekata i odmarališta namenjenih za spavaći turizam obično spada u sektor luksuznih putovanja, doktorka Robins veruje da bi svi hoteli i odmarališta ovo trebalo da postave kao prioritet.

“Postoje načini da to učinite smislenim na svim nivoima“, dodaje ona, ističući da “uopšte ne košta mnogo ostaviti par čepića za uši pored noćnog ormarića“.

Kako spavaći turizam nastavlja da raste, dr Rebeka Robins naglaša da postoje bezbrojne mogućnosti koje još nisu u potpunosti istražene kada su u pitanju putovanja i nauka o snu.

Foto: Pixabay

Izvor:PRessSerbia/ RTS

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Vrnjačka Banja- Mesto ljubavi (Official video)

Prijatelji sajta

BG ONLINE

Kalendar

Decembar 2023
P U S Č P S N
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia