Booking.com
Kultura

Novi roman Filipa Čolovića “Vir” u izdanju Lagune u knjižarama širom Srbije!

Filip Colovic
Foto: Sergej Čolović
Izdavačka kuća Laguna objavila je novi roman reditelja i pisca Filipa Čolovića “Vir”. Roman VIR može se naći u prodaji u knjižarama širom naše zemlje. Povodom objavljivanja nove knjige, Filip Čolović je izjavio: “Roman “Vir” je, iskreno se nadam, knjiga kojom zatvaram za mene izrazito bolan ciklus književnog bavljenja temom koja, to znam od samog početka, prevazilazi snagu literature. Nakon “nesrećnog slučaja”, kako u romanu pravosudni organi nazivaju sve ono što se izdešavalo pre više od deset godina, usledio je sudski proces, nadrealan i jeziv, u najmanju ruku poput Kafkinog. Ipak, glavni junak mog romana Vir, za razliku od Jozefa K., naći će se u situacijama koje možemo da prepoznamo bez prevelike upotrebe mašte. Ovaj roman ujedno je i poziv na empatiju. Premda priča jeste moja, “Vir” je, duboko verujem, knjiga koja se tiče svih nas.”
“Vir” je distopijski roman koji obiluje satirom, tmurnom atmosferom, obezličenim pojedincima i apsurdnim razgovorima u koje će čitalac lako poverovati, jer ih je autor, u određenom obliku, zaista i doživeo.
Čolović dalje pojašnjava: “Proces pokrenut na Ostrvu trajaće unedogled, svakim ročištem uvlačeći junaka u sve veći i veći vrtlog. Zarđala i nepodmazana sudsko-administrativna mašina širi neizvesnost i strah svuda unaokolo čineći pojedinca apsolutno nemoćnim. Ovo je samo jedna od brojnih mašina u fabrici sistema koji je iskorenio dostojanstvo i ljudskost na Ostrvu.”

Vir 01b

Rekli su o romanu:
„Dramatična priča kafkijanske atmosfere u kojoj prepoznajemo i našu sopstvenu sudbinu.“
Filip David
„Distopijski svet Ostrva opisan u romanu Vir zastrašujuće nam je poznat! Sudije koje nisu sudije, procesi koji nisu procesi, žrtve koje nisu žrtve i zločinci koji nisu zločinci čine amalgam naše nadrealne svakodnevice i sasvim realne kafkijanske, orvelovske i bredberijevske atmosfere u Viru, koji se zbog toga čita i doživljava iz najveće blizine! Ostrvljani su uplašeni i kontrolisani, sputani sopstvenim strahom, do kraja odani i ponizni, oni su obične krpene lutke koje sprovode volju sistema. Ali Vir je taj koji će ličnom žrtvom podstaći pobunu protiv ugnjetača. I to je najvažnija poruka ovog uznemirujućeg romana: i pored raznih strahova, promene su moguće!“
Srđan Tešin
„Na kraju romana, kada ostanemo bez daha, spasava nas onaj koji je u još dubljem vrtlogu od nas. Knjiga Vir budi nadu. Hvala, Filipe.“
Jasminka Petrović

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia