Booking.com
Travel

Nova rang lista – Evo koji su najjači pasoši na svetu!

Moć pasoša: Zašto neki mogu da putuju bez problema, a drugi ne?

Kako piše CNN prenoseći izveštaj kompanije “Henli i partneri” koji od 2006. godine rangiraju putne isprave 199 zemalja, Japan se ponovo našao na vrhu liste budući da “indeks pasoša” ne uzima u obzir privremene restrikcije.


 

Japanski pasoš nudi mogućnost putovanja bez viza ili automatskog dobijanja vize u 193 destinacije širom sveta.

Kako navode istraživači, u prvom tromesečju 2021. godine međunarodna mobilnost i dalje bila samo 12 odsto nivoa pre pandemije, što znači da je “jaz između teorijskog i stvarnog pristupa putovanjima koji nude čak i dobri pasoši i dalje značajan”.

U stvarnom svetu, nosioci japanskog pasoša teprijski trenutno imaju slobodan pristup u manje od 80 destinacija, koliko i oni koji su “vlasnici” pasoša Saudijske Arabije koja je na 71. mestu liste. Saudijski trenutno stvarno mogu slobodno da putuju u svega 58 zemalja.

Spisak top 10 pasoša ostaje praktično nepromenjen kako ulazimo u drugu polovinu godine. Singapur je na drugom mestu sa mogućnošću ulaska u 192 zemlje, zatim Južna Koreja koja sa Nemačkom deli treće mesto sa mogućnošću ulaska u 191 zemlje sveta.

Na četvrtom mestu su Finska, Italija, Luksemburg, Španija, na petom Austrija i Danska, dok su Francuska, Irska, Holandija, Portugal i Švedska zajedno na šestom mestu.

SAD i Velika Britanija zauzimaju sedmo mesto, zajedno sa Švajcarskom, Belgijom i Novim Zelandom. Moć pasoša SAD i Velike Britanije je postepeno opadala od 2014. godine. U teoriji vlasnici pasoša SAD i Velike Britanije mogu da odu na 187 destinacija, a u stvarnosti imaju pristup na oko 60, odnosno 61 destinaciju.

Na osmom su Češka, Grčka, Malta i Norveška, na devetom mestu su Australija i Kanada, a na desetom je Mađarska.

Što se tiče začelja, najgore pozicije zauzele su zemlje čiji pasoš omogućava ulaza bez viza u manje od 40 zemalja sveta. To su: Severna Koreja, Nepal, Palestinske teritorije, Somalija, Jemen, Pakistan, Sirija, Irak i Avganistan.

Na kom mestu je Srbija?

Srbija je zauzela 38. mesto. Kako je navedeno u izveštaju, pasoš Srbije omogućava ulazak u 139 zemlja bez vize.

A kako stoje bivše jugoslovenske republike? Na 12. mestu je Slovenija čiji pasoš omogućava ulaz u 182 države sveta bez vize, dok je Hrvatska na 17. mestu sa slobodnim ulaskom u 173 zemlje sveta.

Severna Makedonija zauzela je 46. mesto i ulaz u 126 zemalja, Crna Gora je na 47. mestu i njen pasoš otvara vrata 124 zemlje i na kraju Bosna i Hercegovina, na 53. mestu i slobodnim ulazom u 117 zemalja i teritorija.

(nationalgeographic.rs/pixabay)

 

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia