Booking.com
Početna » Entertainment » Zanimljivosti » Nisi fit, ako ne možeš ovo!
Fitness News Zanimljivosti

Nisi fit, ako ne možeš ovo!

Nisi fit, ako ne možeš ovo!

Evo šta sve treba da možete da uradite, da biste mogli da kažete da ste fit!


Ako idete u teretanu, izraz fit verovatno čujete vrlo često. Međutim, šta znači biti fit, s obzirom na to da je reč o vrlo relativnom pojmu?

Personalni trener Bobi koji radi i sa nekim vrhunskim sportistima, ali i sa rekreativcima, kaže da postoje “fitnes standardi” koji pokazuju koliko je neko fit. U tom standardu se nalazi 20 kriterijuma i osoba koja može da ispuni sve je fit više od 99,9 odsto svetske populacije.

Međutim, on je izdvojio nekoliko najvažnijih kriterijuma koji mogu da ocene koliko je fit neko ko se rekreativno bavi sportom.

Možete li iz zadnjeg čučnja da podignete svoju dvostruku kilažu?

Trener kaže da je zadnji čučanj fenomenalna vežba koja jača zadnjicu i butine. “Ako možeš da podigneš svoju dvostruku kilažu, to znači da su ti noge dovoljno jake da podneseš sve u životu”, dodaje Bobi.

Možete li da podignete iz benča svoju kilažu deset puta zaredom?

“Po mom mišljenju, to je važnije i bolje nego da jednom podignete maksimalnu kilažu”, kaže trener i dodaje da je izdržljivost često bitnija od snage.

Možete li da uradite 15 zgibova?

Da biste uradili pravilnih 15 zgibova, morate da angažujete sve mišiće – donji deo tela, torzo, gornji deo tela. Petnaest ponavljanja su znak da umete da koristite svoje mišiće u sinergiji, kao snažnu celinu i da nemate višak kilograma, objašnjava on.

Možete li da istrčite 10 kilometara za 50 minuta?

“Trčanje je jedan od fundamentalnih oblika ljudske vežbe. Ako možete da istrčite 10 kilometara za 50 minuta, to mi govori da vam pluća odlično rade”, kaže Bobi.

Trener objašnjava da su ljudi najčešće dobri u jednoj od ovih stvari, ali teško u svim. Razlog za to je što se snaga, izdržljivost i moć često “takmiče” jedno sa drugim, ali to ne treba da vas brine.

“Niži, mišićaviji muškarci su često jači, dok su oni visoki i vitki bolji u kardio vežbama”, kaže Bobi.

(mondo)

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

PRess Serbia