Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Nikako uveče i u kombinaciji sa ovom namirnicom – Krastavac je zdrav i hidrira, ali u ovom slučaju pravi kolaps u stomaku

SOK ZA MRŠAVLJENJE ČINI ČUDA, a odličan je za zdravlje: Potrebna su SAMO TRI SASTOJKA, i to jako jeftina!
Foto: Pixabay

Sezona je krastavaca, sada je najbolje da svako jelo začinite finom salatom. Uz malo soli i ulja dobijate salatu, a sa dodatkom finog sira i još nekih začina i obrok salatu.


 

Evo kako zapravo krastavac deluje na organizam:

Skida kilograme

Visok nivo vode u krastavcima pomaže kod održavanja sitosti i kontrole unošenja hrane. Krastavac ne sadrži masti i ima nizak nivo kalorija, te je odličan kod mršavljenja.

Ubrzava probavu

Krastavci sadrže vlakna, vitamine i visok udeo vode, a to pomaže vašoj probavi da bolje radi. Stoga, samo jedan krastavac može da reši probavne probleme.

Bolja hidratacija i mekša i sjajnija koža

Krastavci su prepuni vode, te svakodnevnim konzumiranjem poboljšavate ukupan nivo hidratacije tela, što je veliki plus za zdravlje.

Osim toga, sadrže vitamine B i C , kao cink, a oni su ključni za lepu kožu. Puni su i kofeinske kiseline koja ima protivupalna svojstva, a fisetin u krastavacu pomaže u borbi sa prvim znacima starenja kože.

Jača kosu

B vitamini, poput riboflavina, kojima krastavci obiluju, zaslužni su za održavanje zdrave kose. Osim njih važni su i biotin i vitamin C koji ujedno sprečavaju prijevremeni gubitak kose i pojavu sijedih.

Poboljšava kardiovaskularni sistem i smanjuje holesterol

Obiluje i kalijumom,magnezijumom i vitaminom K, koji su bitni za pravilno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema.

Vitamin K reguliše nivo kalcijuma u krvi, a smanjenje magnezijuma i kalijuma povezano je s porastom krvnoga pritiska. Osim toga, ako ga reodvno jedete smanićete nivo holesterola.

Kontroliše nivo šećera u telu

Krastavci sadrže ceo niz fenolnih spojeva koji uspešno kontrolišu nivo šećera u krvi.

Jača kosti

Puni su vitamina K i kalcijuma koji jačaju kosti. Vitamin K smanjuje rizik od njhovih oštećenja i važan je za snabdevanje kostiju kalcijumom.

Uklanja toksine

Veruje se da krastavci imaju detoksifikacijska svojstva pa redovnim konzumiranjem izbacujete toksina iz jetre i creva.

Zdraviji zubi

Krastavci sadrže minerale poput molibdena i fluora koji sprečavaju nastanak karijesa. Takođe, obiluju kalcijumom koji je zaslužan za jake zube.

Krastavac je najkorisnija salata: Dok skida celulit i kilograme, evo šta radi zdravlju!

Izbegavajte ga uveče

S obzirom na to da sadrži 95 odsto vode, velika je verovatnoća da vam poremeti ciklus spavanja jer ćete imati osećaj nadutosti.

Obratite pažnju da ga ne pojedete previše u večernjim satima jer će se odraziti na vašu bešiku, pa ćete češće ustajati tokom noći. Osim toga, nije za osobe s osetljivim želucem jer sadrži cucurbitacin, snažni sastojak koji može da uzrokuje probleme sa probavom.

Nemojte piti vodu posle krastavaca

Kada pojedete krastavac nikako ne treba posle toga piti vodu. To je iz razloga što je on prepun vode, te ako dodajete još zapravo poništavate hranjive materije koje se u njemu nalaze i smanjujete njihove koristi.

(sd.rs/pixabay)

PRess Serbia