Zadnjih godina, kad god vam se neko pohvali da je bio na dalekom putovanju, često se radi o putovanju na Tajland. Zemlja je postala turistička destinacija, aranžmani pršte na sve strane, mogu se uhvatiti i povoljni letovi a pre svega, Tajland je još uvek in. Ali pre nego što odete, poslušajte savete onih koji su bili i izbegavajte sledeće greške kad je Tajland u pitanju!

Padanje na klasične “fore”

Ovde mislimo na situacije koje kao turisti možete doživeti svugdje – a to su sitne prevare, s kojima ste najčešće suočeni u Bangkoku i Phuketu. U svakom slučaju, budite oprezni prilikom najma tuk-tuka, cenu dogovorite odmah, a pripazite i da ne slikate skutere i jet skije pre nego što ih unajmite. Ako niste sigurni u nešto što vam ne nude, svakako kažite „ne hvala“, jer ćete u protivnom začas ostati bez novca.

Pažljivo s uličnom hranom

Naravno da nećete izbegavati sve štandove jer biste počinili strašnu grešku s obzirom na to da već za dolar možete pojesti sjajna jela. No ako vidite bilo što čudno sa štandovima ili vam se čini da hrana na njima stoji večno, jednostavno ih zaobiđite. Takođe, kod kupovanja ceđenih sokova tražite da sok iscede pred vama, da vam ne uvale nešto što satima stoji na suncu. I da, ako niste sigurni, uvek sledite najduži red, čekaćete, ali to je i znak da hrana tamo valja.

61315852 bangkok

Sedenje na redovničkim mestima

Mnoga sedišta u autobusima, trajektima, pa čak i na aerodromima rezervisana su za redovnike. Jasno ćete videti znak za to, baš kao i u zapadnim zemljama za, na primer invalide ili starije osobe, pa ga i poštujte. Ako slučajno sednete i lokalac vas upozori da se ne sme, ustanite i sa smeškom se izvinite.

Vređanje domaćina

Većina Tajlanđana ljubazni su i dragi ljudi, stoga ih nemojte uvrediti nekom glupošću. Zapravo, najgore što možete napraviti jeste na bilo koji način uvrediti kralja jer bi vas takvo ponašanje moglo odvesti čak i na hlađenje iza rešetaka, a tajlandske zatvore sigurno ne želite posetiti. Takođe, kad ulazite u budističke hramove poštujte običaje – izujte se te prekrijte ramena i kolena. Kad plaćate usluge ili nešto dodajete, uvek to radite desnom rukom jer se leva smatra – prljavom.

Nekorištenje javnog prevoza

Promet je u Bangkoku haotičan, pa je najbolje koristiti metro, koji je zbilja izvrstan. Njime ćete najbrže doći svugde jer su prometne gužve na ulici nepodnošljive. Od aerodroma najbolje se prevesti vozom, a valja pohvaliti i rečni trajekt, koji je jeftin, a pruža odličnu uslugu.

Posjeta Phuketu

Naravno da posjeta tom divnom otoku nije sama po sebi greška, ali s obzirom na činjenicu da Tajland ima više od 1000 ostrva koji nisu ni blizu toliko napučena i popularna, dobra je ideja posetiti i neka od njih. Stoga malo guglajte i pronađite najbolju alternativu prepopularnom Phuketu.

Biranje pogrešnog mesta za masažu

Budite oprezni prilikom biranja mesta na kojem ćete zatražiti tajlandsku masažu. Najbolje je za preporuku pitati prijatelje koji su na masaži već bili ili se raspitati u hotelu. Dva mesta koja se svakako mogu preporučiti jesu Hapa Spa i Orchid Massage and Spa. Naravno, ne moramo vam govoriti da ako želite masažu, ne ulazite na ona mesta ispred kojih vas čekaju mlade devojke u kratkim suknjama, to valjda znate i sami.

(punkufer.hr)