Booking.com
Društvo News

Nestašice krvi veće su tokom leta: Građani za samo 30 minuta nekome mogu da spasu život

Iz Instituta za transfuziju krvi apeluju: Rezerve krvi za dan i po su nedovoljne za potrebe zdravstva
Foto: Pixabay

Sagovornica iz Institua za transfuziju krvi Srbije navodi da je svaka krvna grupa važna, zbog čega su svi građani dobri potencijalni davaoci krvi


Skoro 65 odsto stanovnika Srbije u starosnoj dobi od 18 do 65 godina mogu da budu dobrovoljni davaoci krvi. Od toga, samo pet procenata redovno daje krv. Sa druge strane, jedna jedinica krvi može da spasi tri života. Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi Srbije kaže da je svaka krvna grupa važna i poziva gradove i opštine širom zemlje da se takmiče ko će da prikupi više jedinica krvi.

Leto je period godine kada se zdravstvene institucije često susreću sa nestašicom krvi, a Mirjana Knežević sa Instituta za transfuziju krvi Srbije kaže da su rezerve početkom jula relativno stabilne.

“One su u ovom momentu trodnevne, zahvaljujući akcijama koje smo imali prethodne nedelje i vrlo dobrom odazivu dobrovoljnih davalaca, čemu je doprinela i saradnja sa Crvenom zvezdom, u čijoj organizaciji je prikupljeno 435 jedinica krvi”, napominje Kneževićeva za RTS.

Takmičenje gradova i opština Srbije u humanosti

Crveni krst Srbije dve decenije organizije kampanju dobrovoljnog davanja krvi, a ovogodišnja je pod sloganom “Obojimo leto u crvenu boju” i sprovodi se u 40 gradova i opština Srbije, a rezultiraće i titulom “Šampiona solidarnosti”.

“Kampanja je važna zato što se odvija tokom leta, kada su rezerve krvi tradicionalno smanjene i ideja je da se gradovi i opštine u periodu od 1. juna do 31. avgusta takmiče između sebe u tome ko će prikupiti više jedinica krvi u odnosu na broj stanovnika, a trofej ‘Šampiona solidarnosti’ ide najuspešnijem gradu ili opštini”, kaže sagovornica RTS-a.

Nakon mesec dana kampanje, odziv građana doprineo je za 500 jedinica boljem rezultatu u odnosu na 2023. godinu, a trenutno su, u tom kontekstu, Požarevac i Lazarevac najhumaniji grad i opština Srbije.

“Sada imamo tri stanovnika na njih stotinu koji dobrovoljno daju krv. Kada bismo ih imali četiri na 100 građana, ne bismo morali da pozivamo i podsećamo ljude, i apelujemo na njih, da daju krv. To bi olakšalo funkcionisanje”, naglašava Kneževićeva.

Važna svaka krvna grupa

Sagovornica iz Institua za transfuziju krvi Srbije navodi da je svaka krvna grupa važna, zbog čega su svi građani dobri potencijalni davaoci krvi.

“Muškarci mogu da daju krv na tri meseca, žene na četiri, a ceo proces od trenutka kada popunite upitnik do samog davanja krvi traje pola sata. Takođe, veoma je važno napomenuti da davanje krvi ima pozitivan efekat i na samog davaoca – podstiče koštanu srž da proizvodi nove krvne ćelije, regeneriše organizam, utiče na poboljšanje raspoloženja, smanjuje nivo stresa, podmlađuje organizam”, zaključuje Mirjana Knežević iz Instituta za transfuziju krvi u Beogradu.

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: Princ – Ajša (Official Video)

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

јул 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia