Booking.com
Travel

Nemački portal odabrao 11 najboljih skijališta u Evropi! Evo o kojim skijalištima je reč!

Sudbina skijaških centara neizvesna

Nemački turistički portal Travelcircus već pet godina svake zime sprovodi veliku analizu i poređenje 120 skijališta u Evropi kako bi, između ostalog, utvrdio koja je najpovoljnija skijaška destinacija.


“Veliki delovi Evrope pretvaraju se u pravu zimsku zemlju čuda u hladnijim mesecima. Planine prekrivene snegom, očaravajući svetlucavi pejzaži i pogled koji oduzima dah privlače hiljade ljubitelja snega na više od 3.600 skijaških lokacija u Evropi svake godine”, navodi Travelcircus u uvodu svog istraživanja.

Travelcircus je proverio i uporedio ponude, uslove i cene na 120 najvećih skijališta u 30 evropskih zemalja.

Najbolja evropska skijališta su na Alpima

Prema Travelcircusu, 7 od 11 najboljih skijališta nalazi se na Alpima, a najviše ćete uštedeti ako odete na skijanje u Makedoniju. Ski karte su sve skuplje i kreću se od 0,10 do 4,29 evra po kilometru ski staze, a najbolji odnos cene i kvaliteta je u Francuskoj.

Takođe postoje velike razlike u ceni skijanja u zapadnoj i centralnoj Evropi na jednoj i istočnoj Evropi na drugoj.

“Razlika u ceni između Istoka i Zapada je u ovom slučaju opravdana. Ako platite više, dobićete više staza. U Hrvatskoj su, na primer, ski staze u proseku dugačke samo šest kilometara. Prosečna staza u Švajcarskoj je 356 kilometara duga. Austrija i Italija sa prosečnom dužinom od 259 i 239 kilometara. Francuska sedi na ledenom tronu sa prosečno 438 kilometara skijaških staza”, preneo je austrijski list Die Presse na portalu Travelcircus.

Najjeftinije skijanje možete dobiti u Rumuniji i Severnoj Makedonij

Travelcircus određuje dnevnu cenu skijanja kombinovanjem cene hotela, korišćenja ski staze i iznajmljivanja ski opreme, a po ovom kriterijumu najpovoljnija skijališta su u Severnoj Makedoniji (46 evra dnevno), na Kosovu (53 evra) , Ukrajina (66 evra), Rumunija (79 evra) i Bugarska (82 evra).

Prosečna dnevna cena skijanja u 120 upoređenih skijališta je 152 evra po osobi, a oko 60 odsto tog iznosa odlazi na hotelski smeštaj.

Najjeftinije skijanje možete pronaći u Straji u Rumuniji, gde je dnevna cena zimskog skijanja samo 40 evra. Ali dobićete samo 12 kilometara skijaških staza. U pet najjeftinijih skijališta nalaze se još dve lokacije u Severnoj Makedoniji (Mavrovo i Popova Šapka) i Ukrajini (Žar Berkut i Trositan), sa dnevnim cenama od 46 do 49 evra i sa ski stazama dužine do maksimalno 25 kilometara.

Najbolja vrednost za novac je u Francuskoj, a slede skijališta u Švajcarskoj, Austriji, Italiji i Španiji. U Francuskoj kilometar ski staza košta 0,14 evra, u Švajcarskoj i Austriji 0,23 evra, u Italiji 0,28 evra, a u Španiji 0,43 evra. Ali dnevni troškovi skijanja u ovim zemljama su mnogo skuplji nego u skijalištima u istočnoj Evropi.

U Švajcarskoj skijaški odmor u proseku košta 300 evra dnevno, a u Austriji 248 evra.

11 najboljih lokacija za skijanje u Evropi

Travelcircus je sastavio svoje preporuke za 11 najboljih skijališta u Evropi na osnovu sledećih kategorija: troškovi (trošak dvokrevetne hotelske sobe u hotelu sa četiri zvezdice za 18. februar 2022. je obračunat za hotel), dužina skijanja nagib, odnos cene i performansi, srednje i lagane padine, broj ski čaršafa po kilometru staze i, na kraju, ali ne i najmanje važno, koliko je skijalište popularno na Instagramu.

U svakoj kategoriji skijaška lokacija je mogla da dobije od 1 do 5 bodova, odnosno ukupno 30.

Tako je najbolja skijaška lokacija bila Ski Arlberg u Austriji, gde dnevna cena skijaškog odmora iznosi u proseku 169 evra. Ovo je nešto više od prosečne cene u 120 upoređenih skijališta, a za to se dobija, piše Travelcircus, “najlepši skijaški odmor u celoj Evropi”.

Za to, međutim, morate platiti dnevni ski-pas od 61 evro, što nije baš jeftino.

Na drugom mestu je Bukovel u Ukrajini, gde je u proseku potrebno potrošiti 111 evra po danu skijanja. “U srcu živopisnih istočnih Karpata, Bukovel je najveća i najlepša zona zimskih sportova u Ukrajini”, ističe Travelcircus i dodaje da je dnevni ski-pas 36 evra, što je za 5 evra niže nego prošle godine.

Materhorn je najveći hit na Instagramu

Zanimljivo je i da je Bukovel druga skijaška lokacija po tome koliko se pojavljuje na Instagramu, dok je prvi Materhorn u Italiji, koji je na trećem mestu najboljih skijaških lokacija po izboru Travelcircus-a.

“Materhorn je jedno od najvećih skijaških područja na svetu i prostire se širom Italije i Švajcarske. Sa nadmorskom visinom od 1562 do 3899 metara, Materhorn je ujedno i najviša skijaška oblast na Alpima. Zbog velikih varijacija cena, italijanski i Švajcarski, dok je italijanski deo oko Brej-Červinije i Valturnanša zauzeo ponosno 3. mesto, švajcarski deo Materhorna je zbog znatno viših cena ove godine dostigao tek 23. mesto”, navodi nemački portal.

Tako skijanje na italijanskoj strani Materhorna dnevno košta 221 evro (dnevni ski-pas je 53 evra), a na švajcarskoj čak 347 evra.

Poljsko skijalište u prvih 11, cene znatno ispod evropskog proseka

Četvrta je Madona di Kampiljo u Italiji (dnevna cena skijaškog odmora po osobi je u proseku 194 evra), peta Ruka u Finskoj (147 evra), a šesta Porte du Soleil u Švajcarskoj (186 evra).

Na desetom mestu slede švedski Are (146 evra dnevno za ski odmor), francuski 4 Vallees (339 evra) i Via Lattea (141 evro) i francuski Les Porte du Soleil (220 evra).

Na jedanaestom mestu je poljsko skijalište Zielenjec, gde su dnevni troškovi samo 68,5 evra, 55 odsto ispod evropskog proseka.

“Sa samo 21 kilometrom staza, skijaško područje u zapadnoj Šleziji je drugo najmanje na našoj listi 11 najboljih, ali i drugo po veličini u Poljskoj. Zimski raspust u Zilijecu je posebno dragocen za početnike i napredne skijaše”, navodi Travelcircus portal.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Index

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia