Booking.com
Početna » Travel » Nemački list o letovanju: Grčka najskuplja, Turska najjeftinija
Travel

Nemački list o letovanju: Grčka najskuplja, Turska najjeftinija

Da li ste nekad radili ovo na odmoru u Grčkoj?

Nemački list Handelsblat pisao je letnjoj sezoni u turističkim destinacijama Evrope, pa je Tursku rangirao kao najjeftiniju, a Grčku kao najskuplju.


“Za evropsku turističku industriju ovo leto predstavlja veliki povratak. Posle 2,5 godine pandemije, želja za suncem i plažom je tolika da rezervacije premašuju očekivanja industrije”, napisao je Handelsblat,a preneo Greekcitytimes.

“U nekim destinacijama se čak očekuje da premaše prepandemijske nivoe iz 2019. godine, godine koja je u mnogima bila rekordna”.

Međutim, autor članka napominje da je letovanje usled visoke inflacije, koja je u Evrozoni dostigla 8,1 i te kako skuplje.

“Grčka je nova zvezda u usponu među destinacijama za odmor nakon pandemije”; piše Handelsblat osvrćući se na cene:

“Cene hotela sa četiri zvezdice rastu. Ako neko ne obrati pažnju na Mikonos, biće nemilosrdno rastrgnut: 79 evra porcija lignji na žaru, 15 evra espreso”, piše autor članka koji tvrdi da uprkos ljutnji brojnih putnika na bezobrazne cene na ovom ostrvu, želja za putovanjem u Grčku ne jenjava.

“Brend Grčka privlači. Za najvećeg evropskog turističkog agenta, Tui, Grčka je jedna od najpopularnijih destinacija za 2022. godinu. Kompanija želi da dovede tri miliona posetilaca u Grčku ove godine, a veliki deo dolazi iz Nemačke.“

Prema Asocijaciji grčkih turističkih preduzeća SETE, Grčka ima koristi od dobrih odluka koja je donosila u vezi sa merama u toku pandemije koronavirusa, ali i od njene raznolikosti koju pruža svojim posetiocima.

Međutim, cilj od 31,3 miliona posetilaca u 2019. teško da će ponovo biti ispunjen. Jedan od razloga je odsustvo ruskih i ukrajinskih turista, kojih je 2019. bilo 800.000.

Očekuje se da će ove godine biti postavljen novi rekord u broju posetilaca iz SAD. Glavne avio-kompanije, Delta, American i United, nude više direktnih letova nego ikada ranije.

Kako se navodi u članku, Amerikanci su veoma dobrodošli posetioci, jer troše znatno više novca od drugih stranaca.

Letovanje u Turskoj

Što se Turske tiče, svi artikli poskupljuju zbog rekordne inflacije, rekao je nemački novinar, objašnjavajući da je taj “događaj” delimično nadoknađen padom turske lire za strane turiste.

“Odmor u Turskoj je relativno jeftin, jer su dodatni troškovi u hotelskoj industriji i dalje niski”, navodi list.

Osim toga, rat u Ukrajini će sasvim je izvesno uticati na to da će u zemlju doći znatno manje turista i iz Ukrajine i iz Rusije.

Zbog toga se all inclusive hoteli posebno u regionu Antalije suočavaju sa izazovom da daju svoje sobe putnicima iz drugih zemalja po nižim cenama.

Ipak, turisti treba da budu svesni da i druge usluge poskupljuju.

Ako idete taksijem od aerodroma do hotela, plaćate znatno više u evrima nego ranije. Isto važi i za cene rent-a-cara i goriva, kao i za ture autobusom i brodom.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ B92

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

PRess Serbia