Booking.com
Početna » Lifestyle » Neka PROLEĆE uđe u vaš dom
Lifestyle

Neka PROLEĆE uđe u vaš dom

Ako i vi jedva čekate da proleće pokuca na naša vrata, unesite u svoj dom detalje pomoću kojih ćete se osećati divno i vedro svakog dana.


1. Rešavanje viška predmeta

Ništa ne donosi novu životnu energiju u prostor kao čišćenje odnosno rešavanje viška predmeta. Osim što će prostor delovati mnogo urednije i poletnije jednom kada iz njega uklonimo višak nameštaja, nepotrebnih figurica ili višak knjiga koje smo ikada kupili, takav će utisak ostaviti i na naš um. Rešavanjem viška predmeta iz prostora, naprosto onih koji nam, kako bi rekla Mari Kondo, ne donose radost, možemo otvoriti novu stranicu za ispisivanje jedne sasvim nove priče.

2. Vedre boje

Bojenje zidova ili pak unošenje jastučića, tkanina i zavesa u vedrim bojama može znatno doprineti osećaju proleća u domu. Nežne pastelne boje poput ružičaste, nijansi plave ili boje lavande, pravi su odabir za nežnost kojoj teži proleće. Drugim rečima, ono što s nestrpljenjem očekujemo u prirodi, treba uneti i u unutrašnjost doma. Vreme je da sivi, crni i smeđi tonovi odu “na spavanje”.

3. Muzika

Osećaj proleća ne mora biti samo vizuelan nego i auditivni, a to se može postići muzikom. I to ne mora nužno biti muzika prolećne tematike, nego naprosto muzika životnih tonova koja će uz otvorene prozore i sunčeve zrake dati prostoru ono nešto.

4. Mirisi

Unošenje mirisa u dom posebno je važno za stvaranje ugođaja kojem težimo. U proleće to mogu biti mirisne sveće s mirisima kao što su ljubičice, irisi, kedrovina, pamuk… Svaki od njih stvoriće posebnu atmosferu, posebno kada se upale tokom večeri, pa se priguše ostala svetla u domu. Ipak, bez obzira na to koji deo doma odlučite da ulepšate i oplemenite mirisnim notama, uvek obratite pažnju na gašenje sveće prilikom napuštanja prostorije ili pre spavanja.

5. Unošenje biljaka

Mnogi od nas složiće se da ne postoji bolja najava proleća od cveća koje se već počelo pojavljivati u prirodi, a samim time i na pijacama i u cvećarama. Mnogi od njih vrlo su pristupačne cene, a ako imete sreće pa rastu u vašem dvorištu, dovoljno je odrezati koju grančicu i ulepšati dom. Uvek možete uzeti i veštačko cveće. Poslednjih nekoliko godina sve je veći izbor veštačkog cveća koje je vrlo nalik pravom.

6. Umetnost na zidovima

Vrlo jednostavan način kako promeniti atmosferu doma u svega nekoliko poteza je promena slika, fotografija ili printova u okvirima za slike.Još jeftiniji i lakši trik je da u okvire stavite papire za pakovanje poklona – samo odaberite one koji obiluju vedrim prolećnim motivima.

7. Uređenje (samo) najdražeg kutka

Proleće se ne mora nužno “širiti” vašim čitavim domom, dovoljno je da i samo jedan najdraži kutak dobije svojevrsnu promenu. U kutak u kojem se, npr., volite opuštati ili čitati knjige, unesite pokoji jastučić pastelnih tonova, jednu mirisnu sveću i jednu prolećnu biljku i to je to. Jednostavno, gotovo u nekoliko minuta, a prostoru će dati sasvim drugačije i vedro lice.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ Glossy

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Add Comment

Click here to post a comment

PRess Serbia