Booking.com
Travel Zanimljivosti

Nebeski odmor: Počinje izgradnja hotela u svemiru!

svemir

Ove decenije izgradiće se prvi hotel u svemiru, navodi grupa koja stoji iza njega, „Orbital Assembly Corporation“. Impresivan hotel je na samo nekoliko godina od toga da postane stvarnost.


 

Kompanija osnovana pre tri godine planira da započne izgradnju „Stanice Vojadžer“ (Voyager Station) u niskoj Zemljinoj orbiti 2025. godine i veruje da bi njeno međuzvezdano odmaralište moglo da počne sa radom 2027. godine.

Nacrti budućeg nebeskog hotela izgledaju kosmički elegantno: pojedinačne kapsule pričvršćene su za rotirajući točak, a cevi povezuju različita područja čineći H, kao na osovini točka.

Gosti neće plaćati samo za novitet dekoracije – pored toga, na raspolaganju će biti mnoštvo brodskih sadržaja, uključujući tematske restorane, saunu, bioskop, teretane, biblioteke, koncerte, salone i barove sa pogledom na Zemlju, uz sobe za 400 ljudi. Deo svemirskog broda činiće i prostorije za posadu, vazduh, vodu i struju.

„Orbital Assembly“ se takođe nada da će neke delove hotela prodati stalnim zainteresovanim deoničarima, uključujući vladinim agencijama koje žele da iskoriste prostor kao centar za obuku, ili stanodavcima koji žele da naprave vilu na brodu.

Hotel će, navodno, kružiti oko Zemlje svakih 90 minuta, a rotacija će stvarati veštačku gravitaciju sličnu onoj na Mesecu. Troškovi izgradnje nisu obelodanjeni.

Ovo će biti sledeća industrijska revolucija“, izjavio je Džon Blinkou, osnivač Fondacije „Gateway“ koja će voditi neke od „Vojadžerovih“ kapsula, navodi Daily Mail, a prenosi Sputnik. Aspekt rotacije je od vitalnog značaja, dodao je on. Bez gravitacije, ljudi ne mogu dugo da borave na svemirskoj stanici; „Orbital“ teži da omogući višemesečni boravak na „Vojadžeru“.

Ljudima je potrebna gravitacija kako im se tela ne bi raspala“, objasnio je Blinkou.

Kostur „Vojadžera“ u orbiti izgradiće robot nazvan STAR (Structure Trust Assembly Robot) kada kompanija završi testiranja vezana za gravitaciju.

(originalmagazin/pixabay)

About the author

Renata Kulic

Diplomirani novinar/žurnalista sa dugogodišnjim iskustvom u medijima. Za portal PRessSerbia.com piše nekoliko godina i to u rubrici "Lifestyle"

Dodajte komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia