Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Ne radite alergo test, birate nijansu prema slici na kutiji… Sva pravila za dobro farbanje kose!
Lepota i zdravlje Lifestyle Saveti

Ne radite alergo test, birate nijansu prema slici na kutiji… Sva pravila za dobro farbanje kose!

Da li znate šta znači upozorenje da farbu za kosu mešate sa hidrogenom u odnosu 1:1?


Lepa i negovana kosa je zaštitni znak svake žene koja vodi računa o svom izgledu, bilo da se radi o prirodnoj boji ili o onoj farbanoj. Naravno, za bolji efekat, korisnih beauty saveta nikad nije na odmet. Naročito ukoliko ste sami svoj majstor. Kada je u pitanju farbanje kose treba znati određena pravila i poslušati savete profesionalaca kako bi se izbegle greške koje se često potkradu.

Ukoliko se prepoznate u stavkama koje ćemo dole nabrojati – vreme je da te navike pri farbanju promenite.

Ne pratite uputstva

Uputstva na farbama nisu tu samo zbog proizvođača. Ona postoje kako bi olakšali posao onima koji nisu profesionalci, iako i sami profesionalci ne pristupaju ni jednoj boji pre prethodne konsultacije sa distributerima o određenoj farbi ili nijansi.

Ono što će vama olakšati i pojasniti proces je uputstvo koje nalazite na/u samoj farbi. Dakle, ako piše da se farba meša sa hidrogenom u odnosu 1:1, to doslovno poštujte. Ovakva deklaracija ne znači “jedna farba – jedan hidrogen” već “jednako hidrogena koliko i farbe”. Budite oprezni jer su hidrogeni pakovani u većim mililitražama, a ako sa hidrogenom preterate – pigmentacija farbe će biti lošija. Dakle, doslovno pratite uputstva, jer je proizvođač i stručnjaci koji su testirali farbe izučili koja je to količina hidrogena potrebna da bi se pigment najbolje razvio.

Koristite farbu mnogo svetliju od trenutne boje

Svako ko je pokušao da već farbanu kosu posvetli farbom, nije se dobro proveo. Korišćenje farbi mnogo svetlijih od postojeće farbane, a nekad i prirodne boje, izazvaće izbijanje neželjenih odsjaja (narandžastih i žutih), a stepen posvetljivanja će biti neznatan. Dakle, odgovor na pitanje “Da li platinastom farbom mogu da posvetlim svoju smeđu farbanu kosu?” odgovor je “Možda malo, ali nikada onako kako to zapravo želite.”

Ne koristite odgovarajući procenat hidrogena

Svaka farba predodređena je da se koristi sa određenim procentom hidrogena. Najtamnije i srednje svelte nijanse mešaju se sa 6% hidrogena, dok se svetlije nijanse razvijaju sa 9 ili 12% hidrogena, u zavisnosti od vrste, pigmentacije i tona farbe. Za ovo najbolje bi bilo da se posavetujete sa frizerom.

Ne radite alergo test

Pošto sam u više slučajeva čula za strašne alergijske reakcije na farbu, ja bih vas posavetovala da ovaj korak ne preskačete. Alergija nije nešto što urođeno imate, i ako do sada niste, nikada nećete imati alergijsku reakciju. Imam drugaricu koja je posle 7 godina redovnog farbanja iznenada postala alergična.

Birate nijansu prema slici na kutiji

Ovo je greška na koju sam vam skretala pažnju više puta. Ako je budete i dalje pravile, nikada vam boja neće biti kako ste je zamislili. Boja prvenstveno zavisi od broja koji označava ton i nijansu, a odmah za tim i od podloge. Dakle, ako vam je kosa šestica, a vi uzmete zlatnu osmicu, jer vam je lepa devojka na kutiji – bićete riđe smeđokose, sa svetlijim i riđim izrastkom.

Birate nijansu prema tuđem iskustvu

Svidela vam se boja kod nekoga drugog i planirae da uzmete istu farbu? Greška. Farbanje kose mnogo zavisi od podloge, tako da, ako je vašoj drugarici boja ispala prelepa med boja, to ne garantuje da vi nećete biti kompletno žute.

Neodgovarajuća nijansa

Osim što se farba neretko bira prema slici sa kutije, tako se neretko bira i prema uzorku u katalogu. Iako ovo nije u potpunosti pogrešno, morate razumeti da su uzorci u nijanseru farbana prirodno svetla kosa, i vrlo je verovatno da vama neće izaći isto tako. Opet ponavljam – podloga je ključna za krajnji rezultat.

Držite farbu predugo

Osim što će ovakav korak definitivno uticati na oštećenje kose, duže držanje farbe može prouzrokovati tamniju nijansu od zamišljene.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ COSMOPOLITAN

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar

PRess Serbia