fbpx
Health and beauty News

Ne preterujte s belim vinom, povećava opasnost od razvoja melanoma!

Ne preterujte s belim vinom, povećava opasnost od razvoja melanoma!

 

Konzumiranje samo jedne male čaše belog vina dnevno može povećati opasnost od razvoja melanoma za 13 odsto, pokazalo je istraživanje što su ga proveli naučnici s američkog Univerziteta Braun.


 

Melanom je oblik malignog tumora, a svoj razarajući put po telu počinje u melanocitima, stanicama koje boje kožu, odnosno proizvode pigment melanin. Na koži čoveka već ima jako puno pigmenta melanina, a to su mladeži. Melanom je značajno manje zastupljen od ostalih vrsta raka kože, ali smrtonosniji je.

Profesorica dermatologije i epidemiologije na Univerzitetu u Providenceu, Aunijong Čo i njezini kolege nedavno su u časopisu Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention objavili rezultate istraživanja o povezanosti konzumiranja belog vina i melanoma.

Otpre je poznato da se pojava raka kože povezuje s preteranim izlaganjem ultraljubičastim zracima, ali rezultati američke studije iznenadili su i same naučnike.

“Iznenadili smo se kad smo ustanovili da je belo vino jedino piće koje se povezuje s povećanim rizikom od nastanka melanoma. Razlog je zasad još nepoznat. Ali, istraživanja su pokazala da neke vrste belog vina imaju više nivoe acetaldehida od crnog vina, piva i likera. Iako i crno i belo vino sadrže sličnu količinu acetaldehida, polifenoli (antioksidansi) sadržani u crnome vinu, čini se, neutrališu opasnosti. Poznato je da acetaldehidi oštećuju DNK”, rekla je.

Tokom istraživanja Čo i njezine kolege su analizirali podatke iz triju velikih studija u kojima je sudelovalo ukupno 210,252 odraslih osoba. Od ispitanika se tražilo da ispune upitnik o svojoj prehrani te o količini i vrsti alkohola koju konzumiraju.

Računali su da standardno piće sadrži 12,8 grama alkohola, a sudionici istraživanja praćeni su tokom 18 godina. Jedinica alkohola definiše se kao 8 grama čistog alkohola.

Čo i tim su došli do još jednog neobičnog zaključka. Naime, melanomi koji su se razvili na delovima tela manje izloženim ultraljubičastim zracima češće su se povezivali s konzumiranjem belog vina.

Na primer, odrasla osoba koja je dnevno u organizam unosila najmanje 20 grama alkohola bila je za 73 odsto u većoj opasnosti od razvoja melanoma na torzu, a opasnost od pojave melanoma na glavi, ekstremitetima i na vratu iznosila je samo dva odsto.

Umereno konzumiranje alkohola do sada se povezivalo s opasnostima od razvoja nekih drugih bolesti, poput srčanih obolenja.

“Rizike i dobre strane konzumiranja alkohola treba razmotriti individualno. Potrebno je provesti dodatna istraživanja da bi se u potpunosti razjasnila povezanost razvoja melanoma i konzumiranja belog vina, ali melanom u svakom slučaju treba uvrstiti na popis karcinoma povezanih s konzumiranjem alkohola”, rekla je Čo.

Loading...

Video nedelje

SANDRO X CACHE X PANCHA - TO JE TAJ LAJF

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close