Booking.com
Lepota i zdravlje Saveti

Ne odlažite odlazak u toalet: Zadržavanje mokrenja vremenom može da naruši zdravlje!

Trpite kad vam se piški? Evo kako time škodite sebi!

Zovu je “prolećna infuzija”! Ovo je najmoćnija biljka koju imate u dvorištu, čisti jetru, kožu, izbacuje višak soli! Urolozi otkrili kakve su moguće posledice ukoliko odlažete ovu fiziološku potrebu. Kada bešika signalizira da je puna, trebalo bi što pre otići u toalet.


 

U suprotnom, odlaganje ove potrebe i čekanje može višestruko da naruši zdravlje. Oni koji su skloni da trpe i čekaju poslednji čas teraju svoju bešiku da skladišti veće količine urina, a zbog toga dolazi do njenog slabljenja. Osim toga, zadržavanje mokraće, praćeno nedovoljnim unosom vode može ozbiljno ošteti bešiku, dovesti do nevoljnog mokrenja, infekcija urinarnog trakta i kamena u bubregu.

piletina u deset supermarketa ima ove crne fleke opasne po zdravlje: Evo kako da prepoznate meso

Postoji i druga krajnost ove pojeve. Pojedine osobe često odlaze u toalet “za svaki slučaj” i kada ne osećaju potrebu. Ova navika, takođe, može negativno da utiče na elastičnost i jačinu mišića bešike.

Urolozi kažu da zdrav čovek urinira šest do osam puta tokom 24 sata. A ovo su moguće posledice ako ne osluškujete fiziološke potrebe za mokrenjem:

Naprezanje

Mokraćna bešika deo je urinarnog sistema i rezervoar mokraće unutar rastegljive mišićne strukture. Bešika skladišti mokraću koju stvaraju bubrezi i sa uretrom čini donji urinarni trakt. Kada se napuni nervni impulsi šalju informacije ka mozgu. Bešika je u suštini sloj unutrašnje kože, a zid bešike je uglavnom mišić i kao i ostali mišići u telu, ako se suviše naprežu bilo da se odlaže odlazak u toalet ili se u njega ide “za svaki slučaj” doći će do oštećenja.

Nevoljno oticanje urina

Urinarna inkontinencija, odnosno nevoljno oticanje urina iz bešike ili gubitak kontrole mokraćne bešike uobičajen je problem, koji pogađa 10 do oko 30 odsto odraslih. Problem je izraženiji kod starijih od 60 godina i žena i često je posledica odlaganja mokrenja. Najčešći oblici inkontinencije su stresna inkontinencija, kada urin curi zbog pritiska na bešiku, koji nastaje tokom kašljanja, kijanja ili pri pokušaju da se podigne teret. Česta je i urgentna urinarna inkontinencija kada je gubitak urina udružen sa jakim nagonom za mokrenjem. Bitno je, kako ne bi došlo do daljeg slabljenja bešike, što pre početi s lečenjem i pridržavanjem zdravih životnih navika.

Infekcije

Zadržavanje mokraće može da dovede do infekcija urinarnog trakta koji je sterilan, osim dela sluzokože na samom izlazu uretre. Razni mikroorganizmi, bakterije mogu izazvati infekciju i zapaljenje sluzokože urinarnog trakta, oštećenja urinarnog trakta i funkcije bubrega.

Cistitis

Zadržavanje urina i neredovno pražnjenje bešike najčešći je uzrok cistitisa (upale bešike). Kada suviše često odlažemo mokrenje patogene bakterije i gljivice dospevaju u sluzokožu bešike. Upale mogu biti i posledica loše higijene, upale bešike najčešće izazivaju gljivica Candida albicans i bakterija ešerihija koli. Peckanje prilikom mokrenja, bol u donjem delu stomaka, taman urin jakog mirisa, neki su od simptoma infekcije urinarnog trakta. Neke studije su potvrdile da zadržavnje urina može da dovede do množenja bakterija koje izazivaju infekcije urinarnog trakta.

Kamen

Smatra se da je kamen u bubregu učestalije stanje kod osoba koje ne piju dovoljne količine vode ili ne idu u toalet kada je to potrebno. Kada se ovaj kamen u bubregu pokrene može da uzrokuje jedno od najbolnijih stanja u medicini koje u pojedinim slučajevima može da ostavi ozbiljne posledice. Kamen u bubregu se lako i jednostavno otkriva ultrazvučnim pregledom.

(sd.rs/pixabay)

PRessSerbia VIDEO NEDELJE: TEYA DORA – RAMONDA

Prijatelji sajta

omladinska zadruga indeks
BG ONLINE

Kalendar

април 2024.
П У С Ч П С Н
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Odaberite vašu sledeću destinacijuBooking.com

PRess Serbia