Booking.com
Početna » Lepota i zdravlje » Reč psihologa » Naučite decu da DELE: Saveti koji će vam pomoći da vaspitate dete koje neće biti sebično
Lifestyle Reč psihologa

Naučite decu da DELE: Saveti koji će vam pomoći da vaspitate dete koje neće biti sebično

Nemojte PRESKAKATI dete, ono neće porasti?! Evo odakle potiče ovo NARODNO VEROVANJE

Nema lepšeg prizora od dece koja se zajedno igraju i lepo svažu, a ovo su saveti koji će vam pomoći da vašem usadite tu naviku


Ako želimo da deca nauče da dele igračke ili hranu, moramo ih to naučiti

Deljenje igračaka i svega ostalog je socijalna veština, a ne nešto prirodno, dakle usvaja se vremenom. Zato su roditeljske pretpostavke da će deca instinktivno učiniti ono što odrasli smatraju ispravnim uglavnom pogrešne. Uostalom, šta je ispravno, a šta nije određeno je nepisanim zakonima i kulturom, a dete je u početku života motivisano samo svojim potrebama i željama. Deljenje igračaka svakako nije jedna od njih.

Pohvala kao podsticaj

Ako želimo da deca nauče da dele igračke ili hranu, moramo im to pokazati primerom. U dobu dok su još malena vole da imitiraju roditelje, bake i deke, pa će nas uskoro slediti i kad je reč o deljenju. Svaki detetov pokušaj da nešto podieli s drugima treba pohvaliti, kako bi dete svoj potez shvatilo kao pozitivno i ugodno iskustvo. Jednostavno, u tom dobu deci treba dobar podsticaj da bi delila stvari koje vole.

Ne možemo očekivati, tumače psiholozi, da će u uzrastu od tri, pa čak ni šest ili devet godina dete biti spremno da vaspita samo sebe, samo zato što je takvo ponašanje ispravno! To je veoma dug put koji uključuje razvoj empatije, svesti o ostalim osobama, kao i usvajanje moralnih vrednosti, za šta ipak treba vremena.

Umesto neugode, izvinjavanja ili izbegavanja igrališta samo zato što se naše dete ne želi da se pomeri sa ljuljaške ni nakon pola sata ili otima drugom detetu svoju lopaticu, treba pokušati organizovati igru sa zajedničkim igračkama. To iskustvo bi moglo podstaknuti dete da ispusti svoju igračku i uzme tuđu, koja ga zanima. Iako će u početku to raditi iz znatiželje, a ne zato što bi trebalo, s vremenom će uvideti da je to zabavno, svladavajući istovremeno veštinu deljenja.

Foto: Pixabay

Izvor: PRessSerbia/ MAGAZIN NOVOSTI

About the author

Marija P.

Diplomirani profesor srpskog jezika i književnosti sa višegodišnjim radnim iskustvom u brojnim domaćim medijima.
Najviše je zastupljena u rubriikama vesti, društvo i biznis.

Dodaj komentar

Kliknite ovde da ostavite komentar

PRess Serbia