fbpx
Health and beauty Lifestyle Saveti

Naučite da dišete pravilno!

disanje

Ako čitate ovaj tekst, već znate da dišete. Ali da li ste se zapitali nekada koji je najbolji način  disanja za vaš organizam? Naučiti posebne tehnike disanja, kao duboko disanje, su deo joge i ostalih vežbi vekovima. Naučite da dišete pravilno.


 

Pravilno disanje je veoma važno, ne samo da bi vam omogućilo da radite naporne radnje, već i da napuni pluća kiseonikom, pomogne u kontrolisanju rada srca i naravno morate disate da biste živeli. Benefit pravilnog disanja jeste to da kada pošnete da kašljete to neće preći u upalu pluća, jer ćete očistiti puteve kiseonika do vaših pluća.

Pravilno duboko disanje vam takodje može pomoći u opuštanju kada je potrebno da radite stvari koje vas čine nervoznim i kada ste pod stresom. Evo nekoliko instrukcija kako da vežbate pravilno disanje:

Osnovna vežba disanja:

1. Počnite tako što ćete izmeriti svoj puls. Pre nego što počnete sa vežbom disanja prvo izmerite svoj puls. Ako ste ekstremno nervozni ili uzbudjeni vaš puls će biti verovatno brži nego normalan.

2. Udahnite duboko kroz nos, držite zatvorena usta, i zadržite vazduh nekoliko sekundi. Osetićete vaše grudi da se šire( ili još bolje vaš stomak, ako dišete iz dijafragme)

3. Izdahnite vazduh kroz usta veoma polako.

4. Uradite ovo nekoliko puta, pa ponovo izmerite vaš puls. Videćete da u situacijama kada ste nervozni ili uzbzudjeni posle nekoliko ovih vežbi puls ponovo pada na normalu i osećate se opušteno.

Disnje „iz stomaka“

1. Ostanite mirni, Zadržite dobar položaj

2. Udahnite kroz nos jednakim ritmom i punite stomak, gurajte vazduhom stomak, ovako opuštate mišuiće dijafragme i dozvoljavate da mnogo više vazduha dodje do pluća . Možete staviti ruku na svoj stomak da biste videli da li pravilno radite vežbu. Ako se ruka na stomaki pomera unapred znači da radite pravilno vežbu tj,da punite sttomak vazduhom koji gura ruku.

3. Izdahnite polako na usta, i vratite stomak u prvobitni pložaj. Izdah bi trebalo da traje duplo duže nego udah.

4. Ponovite

Ovaj način disanja, kaže se, da pomaže nakupljanju ći energije u tan tien , tačka koja je 4 cm ispod pupka.   Nešto više o ći energiji (qi –kineski) govoriću u nekom od sledećih tekstova.

Saveti

Vežbe disanja bi trebalo da radite sedeći sa ispravljenim ledjima.

Praktikujte ove vežbe bar jednom dnevno, vežbajte ispred ogledala, ako dižete ramena dok dišete znači da ne radite vežbu kako treba.

(kodren)

Loading...

Video nedelje

NIKOLA PETKOVIC - BEZOBRAZNA

REZERVIŠITE SMEŠTAJ ZA VAŠE SLEDEĆE PUTOVANJE

Booking.com

LAJKUJTE NAŠU FACEBOOK STRANICU!

Uživajte u odličnom ROYAL WELLNESS CENTRU!

AUTO PLAC “DB AUTO”-ODLIČAN IZBOR POLOVNIH AUTOMOBILA

[booking_product_helper shortname=”booking search box”]

Close