Booking.com
Entertainment Lifestyle Zanimljivosti

Najveći ledeni breg na svetu u pokretu

Najveći ledeni breg na svetu u pokretu
Foto: Youtube

Najveći ledeni breg na svetu, “A23a”, koji se odvojio od obala Antarktika 1986. godine, počeo je da se kreće posle 30 godina provedenih zaglavljen u Vedelovom moru, piše BBC.


Ledeno ostrvo površine gotovo 4.000 kvadratnih kilometara, vođeno vetrovima i strujama u protekloj godini plutalo je velikom brzinom, a sada će isplivati izvan antarktičkih voda.

Ledeni gigant trenutno prolazi pored severnog vrha Antarktičkog poluostrva, a stručnjaci prognoziraju da će gotovo sigurno biti izbačen u Antarktičku cirkumpolarnu struju, koja će ga usmeriti ka južnom Atlantiku, na stazu poznatu kao „ulica ledenih bregova“.

Stručnjak za daljinsko ispitivanje iz Britanskog istraživanja Antarktika, Endrju Flemnig, misli da ne postoji neki poseban razlog zašto je ledeni titan počeo da se kreće, već da je jednostavno, došlo vreme.

„Prizemljen je od 1986. godine, ali se na kraju njegova veličina smanjila dovoljno da izgubi stisak i počne da se kreće. Prvi pokret sam primetio još 2020. godine”, objasnio je Fleming.

Naučnici će pažljivo pratiti napredak A23.

Ako se zaustavi u Južnoj Džordžiji, mogao bi da izazove probleme milionima foka, pingvina i drugih morskih ptica koje se razmnožavaju na ostrvu, remeteći normalne puteve ishrane životinja.

Ali, nisu ledeni bregovi samo loši, oni imaju i svoje pozitivne uticaje na širu okolinu. Kako se ovi veliki bregovi tope, oslobađaju mineralnu prašinu koja je izvor hranljivih materija za organizme koji čine osnovu okeanskih lanaca ishrane.

Tagovi
PRess Serbia