Booking.com
Travel

Najpoželjnije destinacije za 2024: Transdinarska biciklistička ruta, na kojoj je i Srbija, nadmašila Toskanu

Najpoželjnije destinacije za 2024: Transdinarska biciklistička ruta, na kojoj je i Srbija, nadmašila Toskanu
Foto: Pixabay

Najpoznatiji turistički vodič “Lonely Planet”, preporučio je najinteresantnije destinacije za 2024. godinu, a na vrhu liste najzanimljivijih regija, našla se Transdinarska biciklistička ruta Zapadnog Balkana, na kojoj je i Srbija.


Na zvaničnom sajtu vodiča stoji da je reč o “umereno teškoj” stazi dugoj 3.364 km koja vodi kroz Sloveniju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Albaniju, Severnu Makedoniju, Kosovo i Srbiju.

“U središtu pažnje su planinski lanci, Jadransko more i lepota jezera i reka, kao i lokacije pod zaštitom Uneska, nacionalni parkovi i sela”, stoji u opisu ove rute.

Pored Transdinarske biciklističke rute, tu na listi su još i Ostrvo Kangaru u Južnoj Australiji, Toskana (Italija), Donegal (Irska), Pais Vasko (Španija), Južni Tajland, Obala Svahili (Tanzanija), Montana (SAD), Salfelden Leogang (Austrija) i Krajnji sever Škotske.

Najpoželjnije zemlje i gradovi

Najpoželjnija destinacija za 2024. prema izboru “Lonely Planet” je Mongolija, a slede Indija, Maroko i Čile.

Mongoliji je dodeljeno prvo mesto jer je idealna za one koji traže “velike, otvorene prostore, avanture i kulturne sadržaje”.

Zanimljivo je da je mesto na 10 najatraktivnijih zemalja našla i Hrvatska.

Kada je reč o najboljim gradovima, prvo mesto zauzeo je glavni grad Kenije, Najrobi jer se, kako kažu iz ovog vodiča, “trudi da dokaže da je globalno središte kulture”. Pored toga, reč je o destinaciji prepunoj nezaboravnih iskustava i nudi dinamičan noćni život i gastronomska iskustva.

Na listi 10 najboljih gradova u oštroj konkurenciji svetski poznatih turističkih destinacija našao se i jedan grad iz Bosne i Hercegovine – Mostar za koji je rečeno da je “nezaboravno živopisan srednjevekovni stari grad načičkan minaretima”.

PRess Serbia