Booking.com
Početna » Entertainment » Zanimljivosti » Najnovije studije: Čak i dok spavaju, naši kućni ljubimci nas čuju i slušaju šta govorimo!
Zanimljivosti

Najnovije studije: Čak i dok spavaju, naši kućni ljubimci nas čuju i slušaju šta govorimo!

OVU HRANU ni za živu glavu NE SMETE DAVATI svom PSU: Može biti OPASNA po NJIHOVO ZDRAVLJE

Kako psi u snu razumeju reči koje izgovaramo i na koji način u REM fazi “dešifruju” oglašavanje drugih pasa, tek treba detaljno da se istraži..


 

Od sposobnosti da čitaju naše emocije do njihovog impresivnog “jezika” i razumevanja reči i brojeva, pseće moći nas konstantno zadivljuju.

Kako tvrdi najnovija studija, psi najverovatnije slušaju šta im govorimo dok – spavaju!

Omanje istraživanje, sprovedeno na 13 pasa, otkriva da se njihov mozak grči kad spavaju i istovremeno su izloženi psećem i ljudskom oglašavanju.

“Ovo otkriće je značajno, jer predstavlja prvi dokaz da pas obrađuje zvuk i dok spava”, piše u studiji.

Psi koji su učestvovali u ovom istraživanju bili su priključeni na uređaje koji su merili potencijalne reakcije njihovih moždanih talasa na neke događaje. Zatim su u budnom stanju bili izloženi oglašavanju pasa i ljudi, a potom i dok su bili pospani i kad su sasvim utonuli u san. Svaki zvuk bio je iste jačine i trajao je oko sekunde. Psi su slušali jecanje, cviljenje, režanje, kašalj, smeh, uzdahe i zevanje i nisu bili izlagani negativnim zvucima kako se ne bi uplašili.

Čak i kada su bili u ne-REM fazi sna, psi su naizgled shvatili da su se oglašavali drugi psi ili ljudi i pritom su pokazali kako se osećaju – pozitivno ili su bili ravnodušni.

Ova sposobnost je poznata i kod primata, uključujući ljude, ali i kod nekih glodara, poput miševa. S obzirom na to da sisari provode veliki deo vremena u snu, sposobnost da obrađuju društvene znake čak i u ovom stanju je verovatno igrala vitalnu ulogu u njihovom opstanku.

Koliko shvatamo šta se dešava oko nas dok spavamo zavisi i od faze sna u kojoj se nalazimo i od vrste buke koju slušamo.

Kao i ljudi, psi se oslanjaju na san da bi konsolidovali sećanja i procesuirali emocije. Njihov san se promenio s pripitomljavanjem i više liči na san čoveka nego na snove drugih vrsta, pa ih čak muči isprekidan san, kao i ljude koji pate od demencije.

Iako će biti potrebna dalja istraživanja da bi se verifikovali ovi nalazi, otkriva se sve više sličnosti u ponašanju pasa i čoveka koji spavaju.

Ostaje da čekamo na nova otkrića o zajedničkim osobinama koje delimo sa našim vernim četvoronošcima…

(objektiv.rs/pixabay)

PRess Serbia